01 december 2010

Redovisning november 2010

Ytterligare en månad har passerat! Det är fruktansvärt hur mycket jag har att göra i skolan och hur lite tid jag hinner lägga på plast. Dags för en redovisning i alla fall, för en gångs skull i tid då jag har bestämt mig för att det räcker med månadsredovisningar. Alla andra löften blir för jobbiga att hålla.

Josefine
1) Plast från jobb

Pappa körde ned hemjobb till mig när han var på besök. Mycket välkommet både ekonomiskt och rörande sysselsättning, men det resulterar i en del spill. Absoluta majoriteten av min plast denna månad är jobbrelaterad, 52 av 62 gram.

2) Plastkork från ättiksflaska
Valde Perstorps koncentrerade ättiksprit (glasflaska, pappersetikett, plastkork) framför Winborgs utspädda ättika (glasflaska, plastetikett, metallkork) främst för att Perstorp är lokalt och det är bättre med mindre förpackningar när de ska fraktas. Vet faktiskt inte om Perstorp tillverkar sin ättika i Skåne, men själva ursprungsfabriken ligger här och jag ska ta reda på huruvida ättiksproduktionen sker här.

Ironiskt kan jag flika in med att Perstorp en gång i tiden var en av Sveriges största plastproducenter. Vet inte om de fortfarande tillverkar plast dock. Ett framtida projekt!

3) En kryddpåse, Santa Maria
Fann några dagar senare timjan i lösvikt i butiken Morot & Annat. Kommer hädanefter att inhandla så mycket kryddor som möjligt därifrån.

4) Plastbit från ett fönsterkuvert, Skånetrafiken
Ersättning för försenat tåg.

5) En påse

Jag beställde ett par skor från en försäljare på Tradera.com och bad dem att förpacka utan plast. Kan avslöja att jag gav låga poäng för kommunikation när jag recenserade försäljaren…

Jesper
1) Två pastaförpackningar

2) En risförpackning

3) En brödpåse med tillhörande förslutare

4) Tre baconförpackningar

5) Tre pizzasalladburkar med tillhörande lock

6) Två köttbullsförpackningar

7) Ett köttråg


Jag inser att det ser ut som att jag lägger alla matrelaterade inköp på Jesper, men det handlar snarare om att jag skulle ha valt andra varumärken men annorlunda förpackningar (märk väl att även pappersförpackningar innehåller plast, de är allihop täckta med ett lager plast på insidan av, vad jag antar är, hygienskäl), eller helt enkelt klarat mig utan den sortens mat. Inte för att det alltid är lätt, utan för att jag är förbannat envis och beredd att leva i princip asketiskt bara för att minska min plaståtgång.

Känner att jag även bör poängtera att jag ätit pizza lika många gånger som Jesper, bara det att jag är listig och undviker salladen så att jag inte behöver hänga ut mig själv som skräpmatsätare… Mängden av salladsburkar kan förklaras med ett ord: Tentapizza. En fruktansvärd företeelse som jag inte vill fortsätta med och som vi bröt i dag. I och för sig med hamburgare, men hemmagjorda bönhamburgare med ringa plaståtgång.

För att minska mängden brödpåsar har Jesper köpt butiksbakat bröd och tagit med sig egen påse för det. Ytterligare så har jag bakat bröd två-tre gånger den här månaden.

Gemensamt
1) En påse salladsmix

2) En baconförpackning

De två ovanstående punkterna är plast som vår kattvakt Micke lämnade här. Även en plastkasse lämnades, men den använder vi till soporna.

3) En tandkrämstub och två lock
Egentligen två tandkrämstuber. Någonstans i lägenheten har jag alltså glömt en tom tandkrämstub utan lock… Jag är på jakt efter tandkräm med bra ingredienser, bra smak och helst metalltub. Ska talas vid med min tandläkare nästa gång jag ska dit, antagligen i januari.

I övrigt ska jag prata med min tandläkare om ytterligare två saker. Jag vill veta om han/hon har något tips på tandtråd med så lite plast som möjligt. Dessutom vill jag prata om beläggningarna jag har på två-fyra (dåligt minne!) tänder. Jag har nämligen ett distinkt minne av att min tandläkare när jag var liten sa att vi skulle plasta mina tänder, eftersom jag hade undermåliga mjölktänder. Dock visade det sig att tänderna som kom efter mjölktänderna inte var lika dåliga och därmed egentligen inte i behov av beläggningen. Jag undrar om den går att ta bort. Vill helst inte ha plast i munnen…

Min månadskonsumtion låg alltså på 10 gram, om man bortser från jobbrelaterad plast. Inte illa pinkat, om jag får säga det själv, trots en dubblering från förra månaden. Jespers månadskonsumtion blev 121 gram, en minskning med 70%. Slutligen var vår gemensamma konsumtion denna månad 31 gram, cirka 7% av förra månadens gemensamma konsumtion.

Tillägg Glömde förstås att publicera diagrammet. Typiskt.

3 kommentarer:

 1. Ooh, ersättning från Skånetrafiken. Tog det lång tid innan du fick den?
  fasen jag skulle ha tagit med plasten, då hade ingen nånsin fått reda på det ;D

  SvaraRadera
 2. Det tog ungefär en månad, tror jag. Har två stycken nya som jag ska skicka in! Såg ditt SMS... hur nöjd är du med Skånetrafiken på en skala?

  Bahahah, jag vet alltid om plasten. Nu är den kategoriserad och kommer att finnas i mitt arkiv för EVIGT. :O

  SvaraRadera
 3. Nu under vintern har den varit en 2/10 ungefär, men under hösten har det faktiskt varit lite förseningar. Åtminstone vad jag har märkt av

  SvaraRadera