16 december 2010

Kaffekapslar

Denna korta uppdatering handlar bara om plast om man kisar lite, men alla måste vidga sina vyer ibland. Mest blir det aluminium och kaffesump.

Jag var en av dem som rynkade på pannan när espressomaskinerna som kräver så kallade kaffekapslar började dyka upp. Min första tanke handlade om avfallet, om de onödiga engångsförpackningarna och därefter föreställde jag mig hur oerhört irriterande det måste vara att fixa kaffe till fler än sig själv.

När det gäller återvinning av kapslarna så är det viktigt att kontrollera vad de består av först. Alla tillverkare producerar inte kapslar av 100 % aluminium, utan några blandar med plast. Blandmaterial är inte lämpade för återvinning. Dock är rent aluminium fantastiskt ur återvinningssynpunkt.

I nuläget verkar det som att det är helt okej att lägga kapslarna i metallåtervinningen, men det är säkrast att kontrollera med sitt lokala återvinningsföretag i och med att kapslarna inte räknas som förpackningar och det inte finns lagstiftning om att återvinningsföretagen måste ta hand om dem. Vid återvinning av kapslarna är det dessutom mycket viktigt att de töms fullständigt på sump.

I ett reklamblan från Kjell & Company lade jag häromdagen märke till återanvändningsbara kaffekapslar. Exakt vilket material de är tillverkade av står varken i reklambladet eller i produktinformationen på hemsidan.*


Text: Återanvändningsbara Nespressokapslar Ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till Nespressomaskinens vanliga kapslar. Dosera själv med ditt favoritkaffe. Sköljes enkelt av i vatten, kan maskindiskas. Artnr. 48-260.

Sammanfattningsvis:

1) Vissa kaffekapslar består av blandmaterial, både plast och aluminium

2) Även om kapseln består av 100 % aluminium är det bra att kontrollera med lokala företag huruvida det är okej att lägga dem i återvinningen eller ej

3) Det är mycket viktigt att tömma ut sumpen ur kapseln om den ska återvinnas

4) Om man trots allt väljer att införskaffa en kaffemaskin av denna typ finns det återanvändningsbara kapslar

Hemma hos oss står en kaffebryggare i ett skåp. Min sambo tar fram den någon gång ibland, senast när han skulle göra chokladbollar. Det är en liten maskin med låg kapacitet som släpper ifrån sig kaffet rakt ned i en mugg. Till den använder han ett flergångsfilter i nylon. Själv skulle jag vara lite obekväm med att låta kokhett vatten passera genom nylon och över filtrets hållare av hårdplast, men eftersom hela bryggaren är gjord av plast kanske filtret i detta fall kan räknas som trivialt.

Helt ärligt, om jag vore kaffedrickare skulle jag inte orka fylla på de små kapslarna med nytt kaffe. Inte heller skulle jag vilja ha ett filter i nylon. Jag skulle köpa mig en estetiskt tilltalande kaffepress.

Tack och hej
nu blir det tentaplugg för mig


* 2010-12-17. Jag skickade en förfrågan till Kjell och Company och har fått svaret att kapslarna består av plast. Kundtjänst skulle återkomma med mer detaljerade svar, bland annat i vilken sorts förpackning kapslarna kommer.

3 kommentarer:

 1. Jag hatar de där kapslarna!!! Haha. Och maskinerna. Läste någonstans att vanligt bryggkaffe kostar kanske 50 öre per kopp, de där kostar typ 15 kronor. Helt sjukt.

  Sen dricker jag ju iofs inte kaffe... Men i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Dom där maskinerna och kapslarna är ju helt onödiga. Man kan ju faktiskt göra gott kaffe på annat sätt också:-) Bra inlägg!!!

  M @ Lit de Parade

  SvaraRadera
 3. Li, jämför också var själva maskinerna kostar. Det känns ganska konstigt att det är så populära.

  Lit de Parade, tack så mycket. :) Väldigt fina pilörhängen på din länk.

  SvaraRadera