24 september 2009

Genomgång vecka 3

Denna vecka är pinsam när det gäller plast. Det är nästan allt jag har att säga. Mitt batteri tar slut strax så jag hinner inte förklara eller uttrycka mig bättre, men. Ja. Usch.

Jag ska skicka tillbaka en hyttnyckel till Viking Line med en påminnelse om hur bra det var förr när de tog tillbaka dem och ändrade den magnetiska informationen.

MITT
1) Plast från jobb

Jag kommer inte att räkna det här som mer än en enhet trots att det blir ganska mycket spill från mitt jobb. Varför? Mitt JOBB ger mig PENGAR.

2) Förpackning med räkor (#7)

Jag avskyr och undviker alla sjöodjur. Min katt delar dock inte min åsikt och jag erkänner att jag skämmer bort honom ibland.

3) Förpackning med verktyg

................. för att jag är en riktig man.

4) Förpackning med risnudlar

5) Skyddsförpackning från en kruka med persilja (#5)

Jag suger, jag erkänner. Men det är lite sent på året att sätta nytt tror jag, fastän jag har extrabelysning i köket. Jag experimenterar just nu med sent satta sojabönor, och de ser bra mesiga ut.

6) Kruka med persilja (#6)

7) Plastkork (eller något) från oljeflaska

8) En kork från matlagningsgrädde (#2)

9) En kork från juiceförpackning (#2)

10) Mer plast från juiceförpackningen

11) Förpackning med spansk peppar

12) Plast från en tepåse

Ekologiskt med bra ingredienser utan aromer, men varenda tepåse är individuellt inlindad i plast. Varför, Friggs?! Antagligen för att behålla smak, men känns fortfarande tröstlöst.

13) En fetaostförpackning

14) Grekisk yoghurt-förpackning




PAPPAS
1) Plast från en limpa cigaretter (#2)

2) Plast från en rakhyvelsförpackning (#6)

Tycks vara tämligen inbrottssäker. Se nedan.

3) Plast från en rakhyvelsförpackning (#1)

4) Plast från en rakhyvelsförpackning (#3)

5) Plast från rakhyvelsförpackning

6) Emballage från två trepack med majskonserver

Totalt onödigt. Jag kan ta tre stycken konservburkar om jag vill ha det, jag behöver inte ett företag för att sätta ihop dem.

7) Laminerat papper från höstmässa
Varför vanligt papper inte duger längre vet jag inte. Mässan hålls i inomhusmiljö, så det handlar inte om att de är rädda för regnskador eller något.

8) Frigolitförpackning från köttfärs (#6)

9) Ostförpackning

10) Ytterligare en ostförpackning

11) En förpackning EuroShopper-makaroner (#5)

12) Emballage från ICA-tidningen Buffé (#4)

13) Plast från en nyckelkedja

Varför han fick denna har jag ingen aning om... han får en sådan varje år av Bolist.

14) Bit av en spaghettiförpackning


ÖVRIGT
1) Förpackningar pizzasallad (#6)

2) Lock till pizzasalladen (#1)

2) Plastpåse från pizzerian

Denna tog mamma för att använda som soppåse i sin papperskorg i badrummet. Kanske inte det mest ekovänliga alternativet, men bättre än att hon köper en ny påse för att använda, antar jag.


Med andra ord är jag och pappa lika stora kålsupare båda två. Pinsamt. :(

19 september 2009

Svar från Jästbolaget

Skickat: den 17 september 2009 12:18:42

Hej Josefine

Jag hoppas nedan svar i rött besvarar dina frågor. Annars är du välkommen
igen.


Med vänlig hälsning
Susanne Nilsson

Konsumentkontakt Jästbolaget
Box 7003
192 07 Sollentuna
Tel: 020-98 27 86
http://www.kronjast.se

(Här hade hon glömt/misslyckats att ändra sin text till röd, lite gulligt faktiskt. Jag gör den fet.)

1) Består förpackningen av plastbelagt, vaxat eller på vilket övrigt sätt
behandlat papper?
KronJäst färsk är packad i vaxat papper som behåller jästens fuktighet.
KronJäst torr däremot är känslig mot syre och är packad i en påse av
papper, plast och aluminium.


2) Oavsett svar på ovanstående fråga, går förpackningen att återvinna? Som
papper eller plast?
Båda förpackningarna går att återvinna och källsorteras som papper.


3) Varför finns ingen information om återvinning på förpackningen?
På KronJäst torr finns information om detta genom texten "Källsorteras som
papper". När det gäller färsk Kronjäst finn det pga utrymmesbrist ingen
information idagsläget men vi överväger att lägga till denna information.


Jag skickade tillbaka ytterligare ett mejl där jag frågade vilken slags vax de använder. Ett vanligt förekommande vax är nämligen paraffinvax, vilket är petroleumbaserat, precis som plast. Hela poängen med Plastprojektet är att minska antalet nyinköpta petroleumbaserade saker, så... det blir jobbigt om det är paraffinvax. Jag hatar bakpulver.


Ett helt nytt ämne! Mamma kom hit igår, upptäckte bloggen och sade "ahahah eeeh" när hon läste om mitt avslöjande rörande hennes återvinningsvanor. Runt halv tio gav vi oss ut till mitt jobb (en trädgård) och plockade plommon och slånbär. Det blev ungefär fyra kg av det förstnämnda och ett av det sista.

Det ska bli mer plommonmarmelad, torkade plommon (erfarenheter anyone?) och slånbärsdricka. Jag publicerar bilder på resultaten senare.


På måndag har jag studiedag och skall plugga matematik D, matematik breddning, fysik B, engelska C undersöka huruvida det går att få tag på plastlös ost i min stad.

16 september 2009

Genomgång vecka 2


Nu är det dags igen. Har redan gått en vecka sedan förra genomgången. Det är dock inte en del av min storslagna plan att denna genomgång skall inträffa på onsdagar... vi får se hur det blir, men jag funderar på en helgdag. Jag vill egentligen gömma datorn i en låda under veckodagarna.

Med mitt och pappas menar jag vem som har ansvarat för inköpet/användandet. Pappa må ha införskaffat toalettpappret, men jag erkänner att jag själv har använt av det.

MITT PLASTAVFALL
1) Fyra Marianne-omslag

Godis från Thomas (en) och från Sofia (tre). Mmm, godis.

2) "I love eco"-påse, rödbetor
Står på att påsen är komposterbar, men eftersom varken jag eller kommunen (vad jag vet) har en kompost som håller 58 grader eller högre så blir detta i praktiken plastavfall för mig.

3) "I love eco"-påse, morötter
Alla morötter på ICA som var utanför påse, alltså i knippe, var från Italien. Neeeeej tack. Samma sak som ovan gällande kompostering.

4) Fyra buntband
Jag klippte ned mina vissnade sojabönor som jag hade fäst vid blompinnarna med hjälp av små buntband. Jag har ännu en skörd sojabönor på gång (eftersom jag är vågad och living on the edge och undersöker om det går att klara sig offseason) och jag har lagt märke till att buntbanden är tämligen onödiga. Plantorna klättrar och håller sig kvar ganska bra utan hjälp.

5) Plast från ost
Där jag bor finns en ostaffär som jag ska vandra in i senare den här veckan, tänkte jag. Förhoppningsvis går det att få tag på plastlös ost där.

6) En riven ost-förpackning
Denna hade varit i frysen sjukt länge... och smakade hemskt. Degig och vidrig.

7) En spenatförpackning
Lättlöst faktiskt. Funderar alltså på att börja odla spenat. Jag är duktig nog att hacka och frysa själv, ärligt talat. Närodlat och plastlöst.

8) Tandtråd

9) Två tandborstar

Jag byter inte tandborste frenetiskt ofta, men ibland har jag helt plötsligt fyra stycken och alternerar mellan allihop. Nu var det dags för byte.


PAPPAS PLASTAVFALL
1) En förpackning EuroShopper-makaroner

Jag tänker ärligt talat inte ställa mig och göra makaroner i takt med att han konsumerar dem. En möjlig lösning är självklart att pappa alltid har tillgång till en matlåda, men jag tänker inte slava i köket utan betalning heller. Han är vuxen och får klara sig själv.

2) Klistermärken från knivförpackning
Pappa vann företagets årliga golftävling (alla säger grattis!) och för det fick han vandringspriset, en egen liten statyett samt en fin grönsakskniv som är ungefär större än katten (enorm) men underbar.

3) Plastmaterial med hög densitet, skyddsförpackning för kniv
Se ovan.

4) Två plastpåsar för frukt

5) Plast från toalettpappersförpackning

6) En ketchupflaska

ÖVRIGT
1) Två okända plastpåsar

Man kan inte alltid ha koll!

2) En plastpåse för hushållsavfall
Jag funderar på kompostering och huruvida det skulle fungera alls för två lata personer i lägenhet. Tips uppskattas. Helst enkelt och utan krälande grejer.

Totalt 17 olika sorters plastavfall på sju dagar. Det borde kanske vara pinsamt för mig att vara "aktivisten" i familjen men samtidigt den som har mest petroleumbaserat avfall, men det är det inte. Mest för att det oftast är jag som basar över matinköpen och saker därför hamnar på min lista. Om pappa vore den som handlade oftast skulle han ha 11 sorter och jag bara 4.

Summan av kardemumman: Jag är bäst, men jag är diskret som en ninja.


Tisdag kväll spenderades med att koka plommonsylt. Jag siktade egentligen på marmelad, men den allmänna sockerhataren inom mig kom ut och det blev sylt. Själva sylten konserverade jag inte, men jag steriliserade/tvättade burkarna med Atamon i pulverform. Detta kommer i en plastpåse. Efter en konversation med Lina samt en resa nedför minnets gata kom jag ihåg att Atamon även kommer i flytande form. Jag ska undersöka huruvida denna form finns inuti en glas- eller plastflaska samt vilket material korken är i.

Plommonen är plockade på plastlöst vis häromdagen när jag jobbade. Det verkar som om jag och mamma ska åka ut till jobbet och plocka mer plommon samt slånbär i helgen. Vi håller tummarna för detta, för då blir det plastlös måltidsdryck av slånbär etc.

Svar på kommentarer: Elli, det där sopberget måste undersökas. Speciellt om det som du säger ligger i havet. Det är sjukt enkelt för havsdjur att få i sig plastbitar och dö av det nuförtiden. Jag blir så sur när jag hör om sådant. :(

Och tro mig, jag är också peppad på att ni ska köpa hus. Och mamma. Gör det NU. Pappa verkar bara vara peppad till 10% på tanken att köpa hus själv, så jag får väl nöja mig med att alla andra flyttar. DO IT NOW.

Jag har två frågor åt dig, systern min. 1) Vill du ha plommonsylt? och 2) Hur mycket plast har du tänkt på två eller fler gånger på grund av mig? ;)

12 september 2009

Plastfri lunch

Jag försökte mig på en plastfri lunch idag, och det gick nästan. Jag gick ned till Bondens Egen Marknad och införskaffade en kålrabbi, en squash och lite borlottibönor. Bonden/försäljaren tog genast fram en plastpåse åt mig, varvid jag sade "gärna utan plast, tack!", något som jag gjort vid samma stånd förra lördagen. Reaktionen blev "jag kommer ihåg dig!!!" samt att han på magiskt sätt framkallade en papperspåse. Det är bra att jag gör ett intryck på marknaden, antar jag. Hoppas bara att det är positivt.

Squashen kostade 10 kr och kålrabbin 15, men jag fick de två samt borlottibönorna för 25 kr. När jag skulle gå så smög han ned en jättefin persika i min påse också. Antagligen innebär det här att han gillar mig. :) Jag tror dock att det här var den sista lördagen som Bondens Egen Marknad är här i staden. Väldigt synd, måste jag säga!

För någon dag sedan rekommenderade min lärare Thomas (matematik och fysik samt allmän skogstomte, verkar det som) Säbyholms Naturbruksgymnasium. De har tydligen en stor marknad varje höst. Jag har raggat upp mamma åtminstone, men jag tror nog att pappa var i hemlighet lite peppad. Kanske. I år inträffar marknaden söndagen den 11/10, 12.00 - 16.00.

Tillbaka till den (nästan) plastfria lunchen:

1. Kålrabbi
2. Squash
3. Borlottibönor
4. Persika
5. Alfalfagroddar
6. Potatis
7. Olja
8. Salt

De första fem ingredienserna gjorde jag en sallad av (som jag sitter och knaprar på just nu). Borlottibönorna blandade jag med lite salt och skållade. Alfalfafröna började jag grodda för några dagar sedan. Därefter hackade jag allting och blandade det.

Potatisen och oljan gjorde jag pommes frites av, enligt recept från Gladys. Det var underbart och tog inte speciellt lång tid.




Måltidsdrycken blev röd vinbärssaft, gjord på röda vinbär jag plockat på jobbet. Snälla ignorera att mina goda pommes frites är sjukt fula. Nästa gång ska jag satsa på estetiken också...

Vilka ingredienser var då plastbovarna?

Mitt fina havssalt kom i en pappersförpackning. Inuti denna fina förpackning fanns ännu en, denna gjord av plast. Jag blev lagom sur, men förstår ändå att plastbiten är nödvändig för att hålla ute fukt.

Olivoljan kom i en glasflaska med metallkork. Av någon anledning har dock ICA satt dit en plastbit runt metallkorken. Enligt mig är den helt onödig, i och med att man på korken ser om någon har öppnat flaskan.

PS Fortfarande inget svar från Jästbolaget, trots att de säger att de försöker svara inom en vecka. En vecka och två dagar and still counting...

PPS Jag försöker lista ut hur jag ska svara på kommentarer på det lättaste sättet, men jag är inte smart just nu så det kanske tar ett tag. I alla fall påpekade min syster Elli en bra grej. Jag har nämligen inte räknat de plastpåsar som jag och pappa slänger hushållssopor i. Hädanefter skall även de synas på redovisningarna, jag lovar!

09 september 2009

Jästbolaget

090903 kontaktade jag Jästbolaget om återvinningsmöjligheterna av deras förpackningar. Jag hoppas att svaret inte blir att det handlar om en plastförpackning, för då har jag lite mer att redovisa...

Subject: Funderingar kring jästförpackningen

Hej Jästbolaget,

Jag bakar bröd en-två gånger per vecka. Detta innebär att jag införskaffar
och använder ett betydande antal KronJäst-förpackningar varje månad. Ett
nystartat personligt projekt om återvinning och hållbar livsstil har lett
till ett antal funderingar kring förpackningen KronJäst kommer i. Jag
tänker främst på färsk jäst men svar om även torrjästförpackningen skulle
uppskattas.

1) Består förpackningen av plastbelagt, vaxat eller på vilket övrigt sätt
behandlat papper?

2) Oavsett svar på ovanstående fråga, går förpackningen att återvinna? Som
papper eller plast?

3) Varför finns ingen information om återvinning på förpackningen?

Vänligen (och nyfiket!),
Josefine *****************

Genomgång vecka 1

Denna redovisning kommer att genomföras veckovis och jag kommer att infoga bilder så ofta som jag orkar.

1) Två plastförpackningar från pocketklubben.se
Skulle kunna undvikas genom att avbeställa prenumerationen på böcker, men det är inte min prenumeration.

2) En glassförpackning, två liter
En vedervärdigt vidrig sort som införskaffats innan plastprojektets början. Kan undvikas genom att göra egen glass.

3) Två lock från glassförpackningar
Dels från förpackningen ovan, men även ett lock utan burk som jag hittade i ett skåp.

4) Fyra formar för iskuber
Hittade i samma veva som det tidigare nämnda locket. Varken jag eller pappa gör någonsin isbitar, så formarna hamnar här. Dock har jag lagt dem i en speciell hög, eftersom de är hela och fortfarande fungerar. Jag kommer att lämna in dem till en second hand-affär eller på övrigt sätt skänka dem vidare. Vill du ha?

5) En plastpåse som innehållit torkade aprikoser
Jag vill gärna hitta ett bra substitut för detta, men det verkar som om alla förpackningar med torkad frukt är av plast. I övrigt vill jag helst inte äta onödiga konserveringsmedel eller produkter från vissa länder, så att hitta substitut är inte det lättaste för mig.

6) En plastpåse
Oförsvarbar, antar jag.

7) En chokladförpackning
Från pappa, för att jag är awesome. Måste visa honom den ekologiska vegan-chokladen i plastfri förpackning utan onödiga tillsatser som tillverkats med enbart energi från förnyelsebara källor... Mmm. Det finns ingenting som heter överdrivet när det handlar om sådant här.

8) Plast från två cigarettpaket
Cancerpinne. Mmm. Eftersom jag är sjukt preppy med hög överlevnadsinstinkt är denna plastgrej logiskt nog inte min. Pappa röker.

9) En Clearasil-förpackning
Jag är en extremt bra impulsshoppare när det gäller hygienprodukter... men jag håller på att rensa ut badrummet nu.

10) En liten återförslutningsbar plastpåse
Från när pappa införskaffade en ny ringklocka (onödigt). Mamma fann ett användningsområde för denna.

11) Framsidan av en batteriförpackning
Laddningsbara (ge mig bonuspoäng för detta åtminstone) AAA-batterier till min miniräknare.

12) Plast från en hårrulle
Katthår + pappas kostym = inte okej.

13) Plast från två limpor cigaretter

14) Tre plastplugg
Från ringklockan, tror jag.

15) En förpackning EuroShoppers makaroner
Det går snabbt och det är smaklöst = pappas standardlunch. Dietisten inom mig ryser. Pastan produceras dessutom i Italien, något som stör mig på grund av den allmäna attityden mot romer i landet.

16) En plastpåse för frukt
Efter att ha spånat om dessa på lunchrasten idag kom flocken fram till att den bästa lösningen är någon slags nätpåse. Det positiva med nätpåse i jämförelse med heltäckande tygpåse är att människan i kassan snabbt kommer att se vad som köps, istället för att behöva öppna påsen och hålla på. Jag ska undersöka detta.

17) En brödpåse
Ibland hinner jag inte baka i den takten pappa äter...

18) En påsförslutare till en brödpåse

19) Plastfönster från en brödpåse
Jag vet att bake-off är all ondska i kubik, men är mamma sugen så blir man sugen...

20) Plast från ett suddigum
Jag råkade slänga emballaget innan jag noterade någon slags kontaktinformation. Ett företag vid namn Actual. Någon som vet en webbadress? Jag vill ifrågasätta hur nödvändig den där plastbiten var. (Ja, jag är en surkärring.)

21) En kaffeförpackning
Det är inte jag som dricker kaffe. Som jag förstår det skulle det vara bra svårt att få tag på kaffe utan plastförpackning.

22) Två förpackningar godis
En extremt oplanerad lunch. Alla andra åt grillad korv med senap i skogen, men jag är vegetarian. Så... choklad och knäckebröd. Det var angenämnt, men resulterade i plastavfall. Det händer inte ofta, jag lovar.

Många av dessa är engångsgrejer eller åtminstone i närheten, som allt godis (inklusive glassen), brödpåsarna, allt från ringklockan, batteriförpackningen samt formarna för iskuber. Runt 13 plastsaker på nio dagar är mer acceptabelt än dessa 22 tycker jag, men det är fortfarande för mycket. Pappa utbrast "Bara 22!!!" eller något dylikt, vilket leder till att jag antar att åtminstone någon är nöjd med vår prestation...

Introduktion

Jag antar att jag är lite sen med denna bloggs födelse, eftersom den faktiska början av plastprojektet inträffade den första september. I övrigt tror jag att de flesta som kommer att besöka denna är medvetna om plastprojektet och vem jag är, men trots detta så följer en mindre introduktion:

Vem är du?
Jag heter Josefine och jag är 18 år gammal. Oftast bor jag med min far och min katt i en idyllisk småstad (skrivet med bara lite satir), annars hos min mor i en större stad. Tredje året (panik! panik!) på gymnasialt program med inriktning naturvetenskap. Bla. Bla. Bla. Jag är en babblare utan pardon så erfarenhet säger mig att jag senare under projektet kommer att avslöja mer om mig själv ändå. Stay tuned, typ.

Vad är plastprojektet?
Plastprojektet inspirerades av bloggaren Beth Terry som publicerar sina alster på Fake Plastic Fish, en av mina favoritbloggar. Än så länge återfinns mina åsikter ingenstans på hennes blogg, men detta är för att jag i maklig takt tar mig igenom alla hennes inlägg från början till slut. När jag har kommit ifatt ska jag börja kommentera.

Fake Plastic Fish går ut på att försöka leva livet med mindre plastavfall. Detta genom att dokumentera varenda liten bit plast som hamnar i facket för återvinning hemma hos mig. Bara under de senaste nio dagarna har jag insett hur många onödiga plastförpackningar jag införskaffar och slänger undan, och jag är lite mer irriterad på detta än gemene man.

Vad tusan är du ute efter?
En mer medveten konsumentstil hos mig själv, men även gärna hos andra. Idag sa min vän Michael att han fått en plastpåse när han handlade och tänkt på mig med ungefär den här minen: O_O. Poängen är dock inte att genom min entusiastiska (och evil-minded) attityd skrämma folk till att konsumera mindre plast eller att gömma sina plastvanor från mig. Inte för att Michael försökte sig på det, men jag vet att min mamma bara källsorterar dagarna innan jag ska komma dit... Hon är en smygis.

Det första steget mot bättre konsumentvanor är medvetenhet. Därför ska jag fokusera på plastlösa alternativ och en bättre livsstil. Inte bara för att plastproduktion och -avfall har en negativ påverkan på miljön, utan mer för att det i många fall är onödigt.