12 september 2009

Plastfri lunch

Jag försökte mig på en plastfri lunch idag, och det gick nästan. Jag gick ned till Bondens Egen Marknad och införskaffade en kålrabbi, en squash och lite borlottibönor. Bonden/försäljaren tog genast fram en plastpåse åt mig, varvid jag sade "gärna utan plast, tack!", något som jag gjort vid samma stånd förra lördagen. Reaktionen blev "jag kommer ihåg dig!!!" samt att han på magiskt sätt framkallade en papperspåse. Det är bra att jag gör ett intryck på marknaden, antar jag. Hoppas bara att det är positivt.

Squashen kostade 10 kr och kålrabbin 15, men jag fick de två samt borlottibönorna för 25 kr. När jag skulle gå så smög han ned en jättefin persika i min påse också. Antagligen innebär det här att han gillar mig. :) Jag tror dock att det här var den sista lördagen som Bondens Egen Marknad är här i staden. Väldigt synd, måste jag säga!

För någon dag sedan rekommenderade min lärare Thomas (matematik och fysik samt allmän skogstomte, verkar det som) Säbyholms Naturbruksgymnasium. De har tydligen en stor marknad varje höst. Jag har raggat upp mamma åtminstone, men jag tror nog att pappa var i hemlighet lite peppad. Kanske. I år inträffar marknaden söndagen den 11/10, 12.00 - 16.00.

Tillbaka till den (nästan) plastfria lunchen:

1. Kålrabbi
2. Squash
3. Borlottibönor
4. Persika
5. Alfalfagroddar
6. Potatis
7. Olja
8. Salt

De första fem ingredienserna gjorde jag en sallad av (som jag sitter och knaprar på just nu). Borlottibönorna blandade jag med lite salt och skållade. Alfalfafröna började jag grodda för några dagar sedan. Därefter hackade jag allting och blandade det.

Potatisen och oljan gjorde jag pommes frites av, enligt recept från Gladys. Det var underbart och tog inte speciellt lång tid.
Måltidsdrycken blev röd vinbärssaft, gjord på röda vinbär jag plockat på jobbet. Snälla ignorera att mina goda pommes frites är sjukt fula. Nästa gång ska jag satsa på estetiken också...

Vilka ingredienser var då plastbovarna?

Mitt fina havssalt kom i en pappersförpackning. Inuti denna fina förpackning fanns ännu en, denna gjord av plast. Jag blev lagom sur, men förstår ändå att plastbiten är nödvändig för att hålla ute fukt.

Olivoljan kom i en glasflaska med metallkork. Av någon anledning har dock ICA satt dit en plastbit runt metallkorken. Enligt mig är den helt onödig, i och med att man på korken ser om någon har öppnat flaskan.

PS Fortfarande inget svar från Jästbolaget, trots att de säger att de försöker svara inom en vecka. En vecka och två dagar and still counting...

PPS Jag försöker lista ut hur jag ska svara på kommentarer på det lättaste sättet, men jag är inte smart just nu så det kanske tar ett tag. I alla fall påpekade min syster Elli en bra grej. Jag har nämligen inte räknat de plastpåsar som jag och pappa slänger hushållssopor i. Hädanefter skall även de synas på redovisningarna, jag lovar!

1 kommentar:

  1. Duktig flicka!
    Jag känner mig grymt peppad att köpa hus just nu och om jag gör det så tänker jag försöka undvika att ha en soptunna. kompost och åka till återvinningen/elda tidningar och dylikt:D
    Billigt och bra för miljön:D

    PS. såg en stund på oprah idag(vet inte varför, så fråga inte:P) och det finns ett sopområde i stilla havet som är lika stort som texas och på vissa ställen 27 meter djupt!!! typ bara plast!! DS.

    SvaraRadera