28 december 2010

Liten andel av hushållsplast i Sverige materialåtervinns

Tyvärr är svenskarna, enligt TV4:s nyhetssändning som syns nedan, betydligt sämre på att återvinna hushållsplasten än vad som tidigare rapporterats. Enbart 19% av hushållsplasten återvinns.



En positiv tanke är att det finns mer vilja än teknik, så som jag uppfattar inslaget. En mycket högre andel av hushållsplasten samlas in än 19%, men att konsumenterna sorterar fel minskar andelen återvunnen massa. Notera att jag här talar om materialåtervinning, ej energiåtervinning.

Det positiva med detta är att andelen återvunnen plast kan ökas snabbt om informationen förbättras. Tänk på att det aldrig går att fråga för många frågor om återvinning! När jag kommer hem till Skåne igen planerar jag att ställa några frågor till avfallshanteraren i min kommun och redovisa svaren här, vilket förhoppningsvis underlättar några konsumenters sortering.

Det kommer åtminstone att underlätta för mig själv, det skriver jag under på. Det är en djungel att sortera.

23 december 2010

Olika sätt att slå in presenter

Det finns ett jättefint inlägg om att slå in presenter utan tejp eller lim på Fake Plastic Fish här och referenser till olika metoder. Bland annat att slå in i tyg, en presentpåse, en gammal tidning eller så.

Personligen planerar jag dåligt och skall snart springa till affären pappa jobbar på för att slå in lite presenter. Blir antagligen massvis med plasttejp, eftersom jag glömde min papperstejp i Skåne. Jag är ju inte perfekt liksom.

21 december 2010

Semester

Jag har tagit lite semester nu.

Har noll och ingen koll på min plastkonsumtion sedan jag kom hem till pappa i lördags. Har ätit rågkusar hemma och smågodis på jobbet. För övrigt har jag slängt en galen mängd plast på jobbet. Jag hjälper till med inventeringen på mitt gamla sommarjobb, i går, i dag och i morgon.

Litet snabbt inlägg dock. Gårdagens middag och dagens lunch bestod av soppa på butternut squash och några skivor bröd. Till lunchen var det potatislimpa, men middag åt jag medan den stod i ugnen, så då blev det lite av den tidigare nämnda förpackningen rågkusar. Hemgjort äppelmos på kusarna och messmör på potatislimpan. Glömde kameran i Skåne, inga bilder förrän jag kommer hem. Eventuellt om jag kommer ihåg att be Jesper ta med den upp hit.

Plaståtgång:

Till soppan köpte jag chilipeppar i lösvikt när jag var hemma hos mamma och ändå handlade i en lite större matbutik. Affärer som inte säljer lika mycket färsk chilipeppar brukar enbart ha den paketerade versionen.

Grönsaksfond struntade jag i, tog 5 dl vatten och en hel burk kokosmjölk. Konservburken är på insidan belagd med plast, troligt är även att etiketten är plastbelagd.

Till brödet var det jäst och brödkryddorna som var de främsta bovarna. Är det någon som har en tanke om hur man kan få tag på brödkryddor utan plast? Den mörka matbrödsirapen bytte jag ut mot lönnsirap. I övrigt är mjölpåsarna belagda med plast. Messmör köpte jag i tub, där är plaståtgången bara korken och eventuella beläggningar. Jag rekommenderar messmör i gammeldags utförande, då slipper man vedervärdig vanillinarom. Inga tillsatser men massa järn. Bra för mensmonster, skulle jag tro.

Om jag hade en bondgård skulle jag aldrig behöva köpa mjöl i plastbelagda påsar. Så trevligt det hade varit.

16 december 2010

Kaffekapslar

Denna korta uppdatering handlar bara om plast om man kisar lite, men alla måste vidga sina vyer ibland. Mest blir det aluminium och kaffesump.

Jag var en av dem som rynkade på pannan när espressomaskinerna som kräver så kallade kaffekapslar började dyka upp. Min första tanke handlade om avfallet, om de onödiga engångsförpackningarna och därefter föreställde jag mig hur oerhört irriterande det måste vara att fixa kaffe till fler än sig själv.

När det gäller återvinning av kapslarna så är det viktigt att kontrollera vad de består av först. Alla tillverkare producerar inte kapslar av 100 % aluminium, utan några blandar med plast. Blandmaterial är inte lämpade för återvinning. Dock är rent aluminium fantastiskt ur återvinningssynpunkt.

I nuläget verkar det som att det är helt okej att lägga kapslarna i metallåtervinningen, men det är säkrast att kontrollera med sitt lokala återvinningsföretag i och med att kapslarna inte räknas som förpackningar och det inte finns lagstiftning om att återvinningsföretagen måste ta hand om dem. Vid återvinning av kapslarna är det dessutom mycket viktigt att de töms fullständigt på sump.

I ett reklamblan från Kjell & Company lade jag häromdagen märke till återanvändningsbara kaffekapslar. Exakt vilket material de är tillverkade av står varken i reklambladet eller i produktinformationen på hemsidan.*


Text: Återanvändningsbara Nespressokapslar Ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till Nespressomaskinens vanliga kapslar. Dosera själv med ditt favoritkaffe. Sköljes enkelt av i vatten, kan maskindiskas. Artnr. 48-260.

Sammanfattningsvis:

1) Vissa kaffekapslar består av blandmaterial, både plast och aluminium

2) Även om kapseln består av 100 % aluminium är det bra att kontrollera med lokala företag huruvida det är okej att lägga dem i återvinningen eller ej

3) Det är mycket viktigt att tömma ut sumpen ur kapseln om den ska återvinnas

4) Om man trots allt väljer att införskaffa en kaffemaskin av denna typ finns det återanvändningsbara kapslar

Hemma hos oss står en kaffebryggare i ett skåp. Min sambo tar fram den någon gång ibland, senast när han skulle göra chokladbollar. Det är en liten maskin med låg kapacitet som släpper ifrån sig kaffet rakt ned i en mugg. Till den använder han ett flergångsfilter i nylon. Själv skulle jag vara lite obekväm med att låta kokhett vatten passera genom nylon och över filtrets hållare av hårdplast, men eftersom hela bryggaren är gjord av plast kanske filtret i detta fall kan räknas som trivialt.

Helt ärligt, om jag vore kaffedrickare skulle jag inte orka fylla på de små kapslarna med nytt kaffe. Inte heller skulle jag vilja ha ett filter i nylon. Jag skulle köpa mig en estetiskt tilltalande kaffepress.

Tack och hej
nu blir det tentaplugg för mig


* 2010-12-17. Jag skickade en förfrågan till Kjell och Company och har fått svaret att kapslarna består av plast. Kundtjänst skulle återkomma med mer detaljerade svar, bland annat i vilken sorts förpackning kapslarna kommer.

08 december 2010

Vardagsrum

De senaste veckorna har jag funderat på vad jag gör, ganska specifikt, för att minska min plaståtgång. Detta har resulterat i en ny kategori här på bloggen, nämligen tips och tricks, där jag ska försöka samla alla konkreta förslag. Förhoppningsvis gör det här bloggen till en mer lättnavigerad sida, där det är lite enklare att sålla igenom allt svammel.

Mina tips och tricks är kategoriserade efter rum i vår lägenhet. Det är kanske inte alltid helt logiskt, eftersom det tycks vara så att en orkan har gjort kaoz med ordningen i lägenheten. Vardagsrummet är i alla fall först på listan.

Tejp
I vardagsrummet sitter jag när jag jobbar. Mitt jobb involverar att packa och sortera små krokar av plast (ironiskt, ja) i påsar och sedan i kartonger. Kartongerna försluter jag med tejp. Allt är strukturerat och bestämt av företaget jag jobbar för, förutom den här tejpen.



Därför är jag lite listig och använder papperstejp. Köpt på Granit i Lund, 59 kr för 50 meter har jag för mig. Jag har inte kontrollerat huruvida limmet består av ämnen som kan klassficeras som miljöovänliga eller ej. Jag tycker att tejpen klistrar bra och tycker definitivt att den ersätter vanlig tejp på ett adekvat sätt.

Förvaring
Det är fantastiskt lätt att bli sugen på att köpa vakuumpåsar i plast för att förvara extratäcken och -kuddar. Täcken och kuddar tar i vanligt fall mycket plats och översvämmar skåp. Jag erkänner att jag själv har varit intresserad av en sådan påse.

Innan jag hann fundera vidare kom min mamma på en idé, och nu förvaras vårt extratäcke på ett mycket finare sätt än i en vakuumpåse.



I inflyttningspresent fick vi bland annat fodralet och örngottet som ovanstående bild visar. Eftersom vi har djupa fönstersmygar passar det perfekt med den här sortens förvaring. Själv kan jag sitta i fönstret med raka ben och ha det skönt på mitt extratäcke, förutsatt att katten inte är i vägen. Perfekt måttsytt av min mamma.

Tvättmedel
Smutstvätten förvaras i vardagsrummet och ren tvätt hängs på torkställning här inne. Vi använder tvättnötter. Dessa går att lägga i en liten tygpåse, en sisådär fem-sex stycken, och köra med i tvättmaskinen. Dock tvättar vi ganska kallt och för att verkligen vara säkra på att det fettlösande ämnet från nötterna avges i tvätten så gör jag en dekokt på nötterna. Glasflaskan på bilden nedan innehåller det flytande tvättmedlet.



Den oerhört obehagliga färgen till trots fungerar tvättnötterna väldigt bra. Vi använder ett decilitermått i metall till att mäta upp tvättmedel, går åt ungefär en halv deciliter per tvättmaskin. Självklart beroende på nedsmutningsgrad, men det är sällan fläckar på våra kläder.

Nötterna förvarar vi i en kopparburk från loppis. Plastpåsen i burken kom med när min mamma köpte nötterna, men jag har därefter funnit dem i lösvikt i butiken Morot & Annat. Själva dekokten luktar illa, men kläderna luktar efter tvätten absolut ingenting. Jag är parfymöverkänslig och avskyr alla sorters parfymerade tvättmedel, så avsaknaden av lukt är perfekt för mig.

Vita textilier kan få en lite brunaktig missfärgning efter långvarit användande av tvättnötter, men någon tesked bikarbonat i varje vit maskin bleker på naturligt sätt. Detta har jag inte testat personligen än, men mamma och alla jag har lyckats googla fram är nöjda med metoden.

Om kläderna mot förmodan är fläckiga (kattspya, blod, mat, etc) brukar jag förbehandla med galltvål. Inte ett veganskt alternativ, men ruskigt effektivt. Miljömässig faktor att tänka på är att, åtminstone galltvålen jag har, har palmolja som bas. Finns att köpa för en spottstyver i välorganiserade livsmedelsbutiker.

Det var allt konkret jag hittade i vardagsrummet just nu. Dags för mat.

01 december 2010

Redovisning november 2010

Ytterligare en månad har passerat! Det är fruktansvärt hur mycket jag har att göra i skolan och hur lite tid jag hinner lägga på plast. Dags för en redovisning i alla fall, för en gångs skull i tid då jag har bestämt mig för att det räcker med månadsredovisningar. Alla andra löften blir för jobbiga att hålla.

Josefine
1) Plast från jobb

Pappa körde ned hemjobb till mig när han var på besök. Mycket välkommet både ekonomiskt och rörande sysselsättning, men det resulterar i en del spill. Absoluta majoriteten av min plast denna månad är jobbrelaterad, 52 av 62 gram.

2) Plastkork från ättiksflaska
Valde Perstorps koncentrerade ättiksprit (glasflaska, pappersetikett, plastkork) framför Winborgs utspädda ättika (glasflaska, plastetikett, metallkork) främst för att Perstorp är lokalt och det är bättre med mindre förpackningar när de ska fraktas. Vet faktiskt inte om Perstorp tillverkar sin ättika i Skåne, men själva ursprungsfabriken ligger här och jag ska ta reda på huruvida ättiksproduktionen sker här.

Ironiskt kan jag flika in med att Perstorp en gång i tiden var en av Sveriges största plastproducenter. Vet inte om de fortfarande tillverkar plast dock. Ett framtida projekt!

3) En kryddpåse, Santa Maria
Fann några dagar senare timjan i lösvikt i butiken Morot & Annat. Kommer hädanefter att inhandla så mycket kryddor som möjligt därifrån.

4) Plastbit från ett fönsterkuvert, Skånetrafiken
Ersättning för försenat tåg.

5) En påse

Jag beställde ett par skor från en försäljare på Tradera.com och bad dem att förpacka utan plast. Kan avslöja att jag gav låga poäng för kommunikation när jag recenserade försäljaren…

Jesper
1) Två pastaförpackningar

2) En risförpackning

3) En brödpåse med tillhörande förslutare

4) Tre baconförpackningar

5) Tre pizzasalladburkar med tillhörande lock

6) Två köttbullsförpackningar

7) Ett köttråg


Jag inser att det ser ut som att jag lägger alla matrelaterade inköp på Jesper, men det handlar snarare om att jag skulle ha valt andra varumärken men annorlunda förpackningar (märk väl att även pappersförpackningar innehåller plast, de är allihop täckta med ett lager plast på insidan av, vad jag antar är, hygienskäl), eller helt enkelt klarat mig utan den sortens mat. Inte för att det alltid är lätt, utan för att jag är förbannat envis och beredd att leva i princip asketiskt bara för att minska min plaståtgång.

Känner att jag även bör poängtera att jag ätit pizza lika många gånger som Jesper, bara det att jag är listig och undviker salladen så att jag inte behöver hänga ut mig själv som skräpmatsätare… Mängden av salladsburkar kan förklaras med ett ord: Tentapizza. En fruktansvärd företeelse som jag inte vill fortsätta med och som vi bröt i dag. I och för sig med hamburgare, men hemmagjorda bönhamburgare med ringa plaståtgång.

För att minska mängden brödpåsar har Jesper köpt butiksbakat bröd och tagit med sig egen påse för det. Ytterligare så har jag bakat bröd två-tre gånger den här månaden.

Gemensamt
1) En påse salladsmix

2) En baconförpackning

De två ovanstående punkterna är plast som vår kattvakt Micke lämnade här. Även en plastkasse lämnades, men den använder vi till soporna.

3) En tandkrämstub och två lock
Egentligen två tandkrämstuber. Någonstans i lägenheten har jag alltså glömt en tom tandkrämstub utan lock… Jag är på jakt efter tandkräm med bra ingredienser, bra smak och helst metalltub. Ska talas vid med min tandläkare nästa gång jag ska dit, antagligen i januari.

I övrigt ska jag prata med min tandläkare om ytterligare två saker. Jag vill veta om han/hon har något tips på tandtråd med så lite plast som möjligt. Dessutom vill jag prata om beläggningarna jag har på två-fyra (dåligt minne!) tänder. Jag har nämligen ett distinkt minne av att min tandläkare när jag var liten sa att vi skulle plasta mina tänder, eftersom jag hade undermåliga mjölktänder. Dock visade det sig att tänderna som kom efter mjölktänderna inte var lika dåliga och därmed egentligen inte i behov av beläggningen. Jag undrar om den går att ta bort. Vill helst inte ha plast i munnen…

Min månadskonsumtion låg alltså på 10 gram, om man bortser från jobbrelaterad plast. Inte illa pinkat, om jag får säga det själv, trots en dubblering från förra månaden. Jespers månadskonsumtion blev 121 gram, en minskning med 70%. Slutligen var vår gemensamma konsumtion denna månad 31 gram, cirka 7% av förra månadens gemensamma konsumtion.

Tillägg Glömde förstås att publicera diagrammet. Typiskt.