24 januari 2010

Konsumentkontakt: Barnängen

Hej!

Jag har en fråga om förpackningen som er produkt Barntvål kommer i. I och med miljömässigt engagemang och mitt projektarbete på gymnasienivå har jag börjat titta mer och mer på förpackningsaspekter, främst rörande plast.

Jag lade inte märke till någon återvinningsinformation på denna produkt, som min far har inhandlat i ett flerpack. Tvålarna sitter fast i varandra med en tejp (bestående av vad?) och är individuellt förpackade i någonting som enligt min erfarenhet tycks vara plastbelagt papper. Mina frågor är följande:

1) Vilken sorts plast har ni använt i förpackningen?
2) Anser ni att denna plast är nödvändig för produktens kvalitet? Jag har funnit flertalet tvålar förpackade enbart i papp och inte haft något problem med kvaliteten på dessa tvålar.
3) Vad säger er miljöpolicy om användandet av petroleumbaserad plast?
4) Skulle ni kunna tänka er att lägga till information om återvinning på förpackningen? Om denna information redan finns men jag har missat den -- skulle ni kunna tänka er att göra den tydligare?
5) Vad består tejpen ni använder av?
6) I listan med ingredienser nämns "Parfum", och jag undrar om denna arom är tillverkad från en petroleumbas?

Denna synpunkt och ert svar kommer att rapporteras om,
http://www.plastprojektet.blogspot.com

Tack på förhand.

23 januari 2010

Redovisning: Vecka 18 och 19, 42 plastartiklar

Det är nästan imponerande hur dålig jag är på att hålla tider (dagar! veckor! månader!). Jag föredrar den formuleringen framför "irriterande" i alla fall. Här är den i alla fall, genomgången som alla har väntat på. MED BILD. Det var länge sedan sist.


Mitt
1) En flaska sirap

2) En tandkrämstub

3) En förpackning färskost, Philadelphia

Jag gjorde glasyr till en kaka som jag tog med mig till en kemist. Jag kände att jag var tvungen att muta honom och alla andra lite grand. Ska berätta om det mötet sen!

4) En tandborstpåse, TePe

5) Två plastbitar från tepåsar, Friggs

Nu är de infernaliska tepåsarna av denna sort slut! Ska dricka upp alla andra påsteer och gå över till köpt eller egengjort löste. Förpackningsaspekten tillsammans med smakjämförelser ger att löste är betydligt bättre att ha.

6) Två plastfönster från kuvert
Årsbesked! Dags att jobba mer, märkte jag. Pinsamt lite pengar detta år. Detta är på viss del sammankopplat till ett februariprojekt jag har inplanerat, som förhoppningsvis ska ge mig mer pengar på banken och mindre plast i bloggen.

Även ett brev från SEB. Banken som skickar sjukt mycket kuvert med plastfönster och ger mig 0,00 % ränta. Dags att byta, med andra ord. Men ett byte skulle innebära ett nytt kontokort i ny plast... Men antagligen mer ränta. Det är en djungel och jag ska allt prata med min morbror om det här. :(

7) En plastgrej från en flaska med olja
En pip eller vad det nu går att kalla det. En suspekt grej som gör det """lättare""" (känn min oerhörda sarkasm) att hälla olja. Jag har alltid hatat dem där. Jag vill inte ha en sådan!!!



Pappas

1) En flaska flytande smör

Han har redan köpt en ny, men har lovat att försöka sig på vanligt smör efter att den har tagit slut. Är medveten om att vanligt smör kommer i pappersförpackning som mest sannolikt är plastat, men den faktiska åtgången av petroleumbaserat material blir mindre genom bytet.

2) Fyra plastpåsar

3) En kaffeförpackning

4) Lock från två förpackningar bordsmargarin, Lätt & Lagom

5) Två påsar suspekta tandattiraljer

6) Plast från två limpor cigaretter

7) En musmatta

8) Plast från en ny musmatta

Tydligen ett gratisutskick som kommer till företaget pappa jobbar på från en leverantör, trots att de inte beställt något från leverantören på, enligt pappa, tio år.

9) Ett skohorn
Vi har ett nytt i metall nu!

10) En påse fryst pommes frites, EuroShopper

11) Fem chokladförpackningar, EuroShopper

12) Två makaronpåsar, EuroShopper

13) Ett plastfönster från kuvert, Skatteverket

16) Plast från toalettpapper

17) Emballage från Buffé, ICA-tidningen

Vi funderar på att försöka kontakta dem och säga nej tack. Vårt matinköp är fokuserat helt på ICA (förutom när jag leker undersökande detektiv - Willys i grannstaden nästa) men vi anser inte att Buffé ger oss någonting. Visst, ibland finns det positiva och intressanta inslag, men ärligt talat skulle jag nog knappast märka om den försvann.

Privat ekonomisk information borde de kunna skicka till oss i kuvert utan plastfönster. Om jag ber snällt.

18) En engångständare
Jag tror att vi någonstans har en tändare som man kan fylla på. Mamma nämnde att ICA Maxi i närheten av där hon bor säljer påfyllningsgas. Experimentdags!

19) En ketchupflaska, Felix

20) Omslagsplast från tre konservburkar

Jag kan inte med ord beskriva hur irriterad det här gör mig. Alltså:

%"/(&/"¤=(&/"=¤(&/"=¤(/&"¤(76"&/!!!!!!!!

21) Tvålförpackning
Barnängens Barntvål. Se konsumentkontakt som kommer ut imorgon 13:00. Schemalagt inlägg, så jag kan lova att det dyker upp i tid.

22) Tre brödpåsar, Skogaholm

Detta leder till 4,5 plastartiklar / vecka för Josefine och 16,5 plastartiklar / vecka för pappa. Tror någonstans att detta är bottenrekord för pappa... ajdå.

11 januari 2010

Frebaco svarar

Företaget Frebaco svarade för några dagar sedan på e-postmeddelandet jag skickade till dem.

Hej Josefine !

Tack för din e-post.

1. Havre&Quinoa består av 95 % havregryn och 5 % quinoaflingor. Dessa flingor är små och väldigt svåra att se eftersom de är väldigt lika ett sönderbrutet havregryn. Du kan enkelt känna på doften att det är quinoaflingor i. Dessa flingor har en lite nötaktig doft som man vid jämförelse lätt urskiljer från enbart vanliga havregryn. Har du kvar produkten ? Lukta i så fall i påsen så hoppas jag att du kan urskilja quinoadoften. Är du fortfarande tveksam kan du skicka in en liten påse (ca 50 g) med det du har kvar av produkten så kan jag titta på den och avgöra om det finns quinoaflingor eller ej. Bifoga i så fall namn och adress samt bäst-före-datum som finns på påsen.

5 % quinoaflingor kan tyckas lite men vi har valt den inblandningen på grund av att quinoa lätt tar överhand smakmässigt. Nu är det en bra balans mellan havre- respektive quinoasmak.


2. Vid val av förpackning tar vi alltid hänsyn till miljö- och kvalitetsaspekter. Därför valde vi påsar till såväl müsli som grötgryn eftersom påsar är det mest optimala förpackning man kan ha för den typen av produkter. Maximalt utnyttjande av volym och liten materialåtgång. Invändigt är det en livsmedelsgodkänd PE-beläggning (polyeten) som är väldigt tunn. För det första är det lagkrav på att livsmedel inte får komma i direkt kontakt med pappret och för det andra så är det ur kvalitetssynpunkt nödvändigt att ha en barriär som förhindrar att både fukt och lukt vandrar in i produkten. Vid förbränning av påsen bildas endast koldioxid och vatten av plasten.

Hoppas du är nöjd med ovanstående. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar
Staffan Pehrson


Vill ni själva ifrågasätta varför Frebaco inte har ett mer naturligt alternativ än petroleumbaserad olja i sina förpackningar kan ni antagligen skicka direkt till Staffan Pehrson på Staffan.Pehrson@frebaco.se. Annars finns det ett kontaktformulär på företagets hemsida där man kan välja ämne mellan Reklamation och Fråga.

Personlig respons på detta svar följer:

1. Jag tänker inte skicka in en påse. Drygt att hitta en så liten påse i papp och försluta den utan plast. Funderade lite rebelliskt på att hälla det rakt i kuvertet, men det är omoget och onödigt och Frebaco förtjänar det inte. (Jag är nog bara grinig för att skolan började idag.) Har luktat på produkten (såg nog ut som en idiot) och urskiljer ingen speciell doft. Tänker inte ta upp det igen, känns... jag vet inte. Orkar inte. Känner inte för det.

2. Rent spontant känner jag att det är ett ganska löjligt lagkrav, men jag är å andra sidan inte berest i de långa och krokiga korridorerna av vilka branschen runt livsmedelshygien är uppbyggd. Dock tänker jag definitivt undersöka det där. Är Livsmedelsverket den bästa källan, kanske?

Någon gång ska jag svara på mejlet och fråga varför de inte belägger påsarna med något annat än petroleumbaserad plast. Plast gjord av majsstärkelse (trots att jag hatar konventionellt odlad majs) är antagligen ett bättre alternativ. Skulle ge företaget någonting att skryta om på förpackningarna också.

Ska även undersöka polyeten då Pehrson inte är den första som säger saker om den jag inte vet. I detta fall att det blir koldioxid och vatten vid förbränning, vilket jag tycker låter konstigt utan att undersöka någonting. Tillsatser för att göra plasten foglig, vad händer med dem i förbränning? Eller är polyeten på något sätt inte i behov av sådana? Jag har ingen aning.

Andra saken om polyeten, eller rent allmänt plast som används som beläggning, som har kommit fram är att det vid återvinningsprocesserna inträffar någonting som skulle separera plasten från pappret. Låter tämligen riktigt häftigt om det fungerar så. Jag undrar hur det är uppbyggt...

10 januari 2010

Fiiiiiisk

Jag är osäker på vad som hände, men när jag läste i min matbok om näringsämnen och såg massa bilder på fisk och läste saker om omega-3 kunde jag bara tänka en enda sak:

FIIISK!!!!! JAG MÅSTE HA FEEEEEEEEEEESK!!!! FIIISK!!! FISK!!!! MMM FISH!!!!!!!!!!!! GE MIG NU JAG DÖR UTAN FIIIIIIIISK!!!!!!!!!!!!!!!

Fastän jag egentligen är vältalig i huvudet (inte bloggen dock, haha). Detta ledde i alla fall till:

Hej HB Sjöbris!

Jag har sedan september 2009 försökt leva utan att köpa nya petroleumbaserade produkter och trots att jag till stor del äter vegetariskt är jag en väldigt hängiven beundrare av fisk. Därför undrar jag om ni skulle kunna uppfylla en lite udda önskan från mitt håll, nämligen att sälja fisk utan förpackning åt mig. För transport hade jag tänkt mig en vanlig matlåda som jag tar med mig, och om det tidsmässigt blir ett problem kan jag alltid komma in några dagar tidigare med matlådan för att hämta fisken senare.

Är detta någonting ni skulle kunna uppfylla? Finns det någon begränsning i så fall på vilka produkter detta är möjligt för?

Josefine ***,
http://www.plastprojektet.blogspot.com


Jag har inte ens sill hemma, för metallock är belagda med plast. Ingen tonfisk heller då konservburkar är belagda med plast på insidan. Seriöst. GE MIG EN FISK. Rökt regnbåge, laxfilé, hälleflundra.... har ingen direkt aning om vad HB Sjöbris har i lagret, men de finns i mitt kvarter. Typ. Mitt hood, mannen.

Avslutningsvis för idag ska jag publicera en utlovad bild på den fluffiga mannen i mitt liv. Han gillar också fisk. Mest sjöodjur som räkor dock, men fiiiiisk.

Ja, det är stökigt och snuskigt i mitt rum. Jag är tonåring. Lev med det!!!

PS. Det är en tävling på gång, HAHA. Bara för att de utmanade mig lite. DS.

07 januari 2010

Redovisning: vecka 17, 13 plastartiklar

Mitt



1) Ett plastfönster
När jag städade fann jag detta, ett brev med information om att en insättning via bankgiro inträffat. Detta för att det blivit problem med vilket konto min lön skulle in på, och den hamnat fel. Följaktligen kommer det inte att hända igen och det känns onödigt att kontakta dem (Vem skickade brevet? Jag fattar inte.) för att be om annorlunda kuvert i framtiden.

2) Omslag i plast, Luleå Tekniska Unversitet
Öppnade det bara för att slänga det i separata återvinningskartonger. Reklam i plast var uppenbart fel sätt att ragga på mig. Är dock inte så strikt när jag bestämmer universitet, utan har redan innan bestämt mig. Sorry Luleå!

3) Omslag i plast, KTH
Se ovanstående punkt.

4) Drinkpinne i plast
Från te. TE. Varför en drinkpinne? Jag ifrågasatte varför och de gav inget bra svar. Jag hann inte säga nej till pinnen innan den var i mitt te, annars hade jag inte accepterat den.

5) Plast från örhänge (#5), H&M
Det sorgliga är att jag ångrade mig ganska fort. Ungefär samtidigt som jag tappade en plupp. Är du redo att betala porto + emballage och vill ha kan du säga till, haha.

6) En brödpåse (#5)
Avokadotoast på nyårsafton. Blev en massa mer plast egentligen, men jag och pappa tog med oss mat till mamma och lagade där, så det är bara den här jag har hemma. Lax blev det bland annat. Har en idé om hur jag ska få tag på plastfri fisk, men behöver sällskap. Antingen pappa eller Michael, får se vem jag tvingar ber snällt.

Pappas



1) Lock från paket bordsmargarin, Lätt & Lagom

2) Kork från kaviartub, Kalles

Inte med på bilden. Slängd utan min vetskap.

3) Två brödpåsar (#4), Skogaholm

4) En fruktpåse

Inte med på bilden, pappa använde den för att slänga cigarettfimpar i så att det inte skulle lukta. Mmmmm.

5) Omslag från Japp-godis, Marabou

6) Omslag från en limpa cigaretter


6 plastartiklar/vecka för mig och 7 plastartiklar/vecka för pappa. Det som irriterar mig mest är att av mina sex stycken artiklar är det enbart TVÅ som jag själv ansvarar för. Reklam för två universitet, en drinkpinne och en plastfönster från ett kuvert. Det är inte mitt fel direkt att dessa saker är i min redovisning, tycker jag allt. Känns lite som att jag aldrig kommer att ha en plastfri vecka.

Förövrigt misstänker jag starkt att pappa inte registrerar när han får räkningar med plastfönster... såg två stycken idag. Samt att jag märkte kaviartuben och cigarettfimpspåsen när jag skulle städa kattlådan. Jag lovar att jag inte brukar tänka "aha! nu ska jag kontrollera soporna", faktiskt. Det låg överst och plast sticker mig verkligen i ögonen så min uppmärksamhet dras dit.

Jag har en surdeg på gång i skåpet förresten. Bröd totalt utan petroleumbaserade förpackningar! Spännande. Uppdaterade idag även tidigare inlägget Torkade bönor och ärtor med ytterligare en affär att besöka, tack till Erik som fann den.

06 januari 2010

Torkade bönor och ärtor

Jag har googlat FRENETISKT i TVÅ TIMMAR eftersom jag verkligen vill hitta bönor och ärtor i lösvikt. Min själ gråter och jag inser att jag borde ha googlade det här innan jag åkte hem från Göteborg.

Hittade nämligen Kooperativ handel FRAM. Den ligger på Nordenskiöldsgatan 18 i Göteborg, vilket tycks vara ganska centralt. Jag har ingen aning dock. Jag tittar på bilderna som finns på deras hemsida just nu och inser hur mycket jag vill åka dit.

Därför tänker jag subtilt föreslå att min syster tar sig dit och kontrollerar att det är lika underbart som det ser ut samt vad företaget menar med "Bra priser".

Enligt hemsidan finns det bland annat följande i lösvikt:

torkade fikon
torkade aprikoser
russin
solrosfrön
hasselnötter
mandlar
valnötter
pumpakärnor
många sorters bönor
många sorters ris
många sorters linser
många sorters kryddor
bulgur
quinoa
sesamfrö
linfrö

De nämner att de har majsmjöl, vilket krävs när man ska göra egna tortillas. Jag har varit sugen på det jättelänge, men bara hittat i plastförpackning och konventionellt. Jag vägrar köpa majsprodukter som inte är ekologiska på grund av den höga andelen genmodiferade majsodlingar i världen. Eftersom affären fokuserar på ekologiskt är det möjligt, men framgår inte av hemsidan, att majsmjölet är KRAV-märkt. Detta innebär att det inte kan vara genmodifierat eftersom KRAV inte tillåter sådant.

Märkts det att jag är väldigt exalterad? Jag är samtidigt sur över att jag inte visste om denna butik när jag väl var i Göteborg. Kommer antagligen att dröja månader tills jag åker dit nästa gång. Det är till och med möjligt att mitt projektarbete hinner avslutas innan nästa gång (april, tror jag att det avslutas) och då kan nog inte använda bönor i de plastfria recept som planeras. Eller så kan jag göra det och hänvisa till den butiken. Men jag vill inte. Vill hitta någon butik som ligger närmare att handla ifrån NU.

Jag vill att min syster tar reda på ungefärliga priser på lösviktsvaror, vilka sorters bönor som finns, vilka sorters ris som finns och vilka kryddor som finns i lösvikt. Snälla?


Affärer att besöka:
Goodstore, Skånegatan i Stockholm
Gårdarnas butik, Nytorgsgatan i Stockholm
Daglivs, S:t Eriksgatan i Stockholm
7/1: Gryningen Hälsokost, Folkungagatan 68 i Stockholm

Fler tips?

05 januari 2010

Konsumentkontakt: Frebaco

Jag och mamma tänkte testa gröt på havre och quinoa, men upptäckte snart att den förpackningen bara innehöll havre. Attans, tänkte vi! I vanliga fall hade jag låtit det vara och inte brytt mig speciellt, men, hallå... insidan av förpackningen kändes som om den var belagd med plast eller vaxad. Så jag skickade ett kombinationsmejl via hemsidan frebaco.se, som syns nedan.

Jag gillar dock inte direkt att jag var tvungen att skriva in en himla mängd med information om mig själv, bland annat ett telefonnummer. Eftersom jag inte ger ut sådant i vanliga fall körde jag på hemtelefonnumret då den telefonen ändå alltid vägrar ringa. Jag slog systemet, yay. Borde kanske ha ljugit men det känns bara som om det skadar min trovärdighet.


Hej!

Kändes lite fel att välja "reklamation" men även "fråga" kändes dåligt. Ville helst välja båda, men det gick inte. Frågan vann dock!

Okänt datum för ett antal veckor sedan köpte jag "Ekologisk Havre & Quinoa" i matbutiken ***tihi*** i ***blabla***. Tyvärr visade det sig att den enbart innehöll havregryn. Tänkte mest informera om detta då jag inte har kvitto kvar och inte kan hävda någonting. Hoppas att det inte är ett återkommande problem bara! Är tämligen nyfiken på den blandningen.

När jag ändå kontaktar er tänkte jag passa på att fråga en sak om förpackningen också. Jag har ett projekt där jag försöker minska användandet av petroleumbaserade artiklar i mitt liv ( http://www.plastprojektet.blogspot.com - där jag kommer att rapportera om detta och ert svar).

Jag lade vid öppnandet av förpackningen märke till att den på insidan är antingen vaxad eller plastbelagd. Skulle jag kunna få lite mer teknisk information om detta? Vilken sorts plast/vax handlar det om, är den nödvändig för produktens hållbarhet på något vis (då jag antar att den till butiken fraktas på en pall inlindad i plast antar jag även att vaxet/plasten inuti förpackningen inte är ett nödvändigt fuktskydd) och vad säger er miljöpolicy om (det eventuella) användandet av petroleumbaserat material? Har ni planer på att övergå till ovaxad/icke-plastad förpackning eller att använda ett mer naturligt vax, baserat på en råvara som i praktiken är förnyelsebar?

Tack på förhand,
Josefine

PS. Vår hemtelefon är tyvärr nyckfull så telefonkontakt är antagligen inte möjlig.


Verkar som om det blir ganska lite plast den här veckan. Hittade några fynd när jag var i Stockholm igår som jag kommer att presentera närmare lite senare. Letar dock desperat efter torkade bönor och ärtor i lösvikt. Någon som har en bra idé? Stockholm/Södertälje/Eskilstuna med omnejd kan jag ta mig till.

01 januari 2010

Fyra månader med Plastprojektet (firas med sjukt många bilder)!

Jag konstruerade nyss statistiken med plastavfall. För första gången sedan Plastprojektets början har mitt plastavfall i jämförelse med tidigare månad ökat. Pappas är dock fortfarande i stadig nedgång, men den statistiska säkerheten med pappas skräp kan ifrågasättas (se tidigare inlägg för dramatisering av händelseförloppet).


Plastmässigt blir 2010 ungefär så här:

1. Jag måste helt enkelt totalt sluta äta godis. Ett liv utan godis... Det borde egentligen inte vara speciellt svårt, så jag ska ge mig på det. Dessutom har jag minskat på godisintaget under 2009 och ändrat många övriga kostvanor, vilket har resulterat i att jag mår väldigt dåligt fysiskt när jag äter de flesta sorters godis ändå. Jag är inte van vid regelbundet intag av godis längre, men ändock övermannas jag av behovet ibland. Men. Nu är det slut på det.

2. Ingen ost. Om det inte finns någon ostsort utan plast/paraffinvax i ostaffären, men jag har inte vågat fråga än. Vilket leder mig till:

3. VÅGA FRÅGA. VÅGA IFRÅGASÄTTA. VÅGA KRÄVA SAKER. Som konsument har jag rätt till att veta under vilka förhållanden produkten har tillverkats och fraktats samt veta EXAKT vad produkten innehåller. Fråga fråga fråga!

4. Virka fler fruktpåsar. Jag vet inte om de säger det bara för att jag är radikal och läskig, men fyra personer har uttryckt en önskan om att själva ha en virkad fruktpåse. Viktigt att komma ihåg att jag inte tvingar någon.

5. Publicera fakta om plast på bloggen. Än så länge har den faktamässiga delen på Plastprojektet bestått av ungefär "plast är dåligt!!!!!!!!! för att jag säger att den är det!!!!!" och det känns som om mer fakta möjligtvis skulle få fler att hoppa på tåget. Jag säger dock inte att jag ska eliminera det humoristiska inslaget.

(Sen ska jag träna mer, äta bättre, hålla rummet rent, fortsätta vara snygg, få bättre hållning, bli en bättre människa fortsätta vara dryg och njuta av livet, planera bättre och plugga mer & etc & etc & etc, men det har inte med plast att göra.)

I förrgår utlovade jag samtalsämnet cornflakes och här kommer det:

Följande artiklar i plast tillhör inte mig: skärbräda, väckarklocka, påse, fruktskål. Min systers! Haha.

Vad som tillhör mig är dock glasburken (som har en ring gjord av silikon för att bli tätslutande... vad består silikon av egentligen?) med cornflakes i. Underbara flingor av ekologisk majs, som jag har varit sugen på sedan SEPTEMBER. Efter ett tips från Caroline (första under rubriken "Följare" ditåt --->) insåg jag att det i större livsmedelsaffärer brukar finnas "Gör din egen müsli", initierat av företaget Risenta. Några dagar senare var två liter (ungefär 250 gram) cornflakes mina! Burken är från IKEA.

Viktigt att notera är att detta självklart inte är totalt fritt från plast. Alla müslikomponenter finns i plastburkar, precis som lösgodis. Grejerna kommer antagligen till affärerna i plastbyttor. Men! Dessa plastföremål används fler än en gång och därmed leder det till mindre plastavfall om man köper flingor härifrån snarare än ett paket, som alltid innehåller en plastpåse.

Mina flingor kostade ungefär 22 kr, med 88,88 kronor/kg från en stor Coop-affär. Priset är väldigt högt i jämförelse med flingor i paket där det varierar mellan 30-35 kr/kg för konventionella och 35-45 kr/kg för ekologiska flingor. Å andra sidan är det nog inte så ofta man köper fyra-fem kilogram flingor, kanske. Det är inte jag som finansierar matinköpen, så mitt perspektiv kanske är skevt. Dessutom äter jag väldigt sällan flingor och kör oftast med frukt-frukost. Vilket antagligen är sjukt dyrt.

Hm.

Mina matvanor kommer att spolas ned i toaletten när jag måste betala själv. Vad ledsen jag blir. Dags för ny bild och nytt ämne!


Min systers sambo hittade dessa på Internet och de beställde dem åt mig. För de som inte ser (eller bländas av min välfyllda pengaburk) är det alltså plastglas och sugrör i samma ämne. Detta är vad jag i förra inlägget kallade min "NEEEJ NEEEJ NEEEJ!"-upplevelse, för det var exakt så jag reagerade. Skakade på huvudet i cirklar när jag öppnade paketet och såg tydligen väldigt komisk ut.

Dock var det inte en elak gåva, utan de är gjorda av majs! Sådan där spännande komposterbar plast. Jag gillar dem, trots att jag fortfarande är kritisk mot denna nya plastsort. Glasen är väldigt stadiga och jag är en sådan person som väldigt ogärna slänger, så det lär sluta med att jag diskar dem efter användning... Som mamma.

Det enda negativa är dock att påsarna som de båda kom i består av petroleumbaserad plast. Jag vet inte vilket företag Eleonore och Andreas köpte muggarna och sugrören ifrån, annars hade jag länkat dem här. Känns lite korkat att sälja en produkt tillverkat i ett ämne framtaget för att minska beroendet av petroleum och sedan placera produkten i en påse gjord av petroleum. Dålig ironi. Fy.


Som jag skrev innan tvingar jag ingen att undvika plast. Jag försöker istället att sköta mig själv och påverka företag snarare än enskilda personer. Varför inte? För att människor som försöker tvinga sina åsikter och vanor på andra är extremt irriterande och jag undviker dem. Det är alltså logiskt att jag själv inte vill bli en sådan person.

Dessutom BEHÖVS det inte. Bara genom att ändra på mina egna vanor och ibland prata om det har fött en medvetenhet i min umgängeskrets jag inte trodde var möjlig. Bilden ovan visar hur mamma förpackade hembakade skorpor som hon gav till mig och pappa. Inte för att jag skällt på henne eller tvingat henne att finna en lösning utan plast, utan helt på eget initiativ. Det är när folk börjar tänka själva som riktigt bra händelseförlopp kan startas.

Imorgon eller så uppdaterar jag det förra inlägget med bild på plasten. Var länge sedan jag inkluderade en sådan bild, vilket är lite tråkigt. Jag har varit lat, förlåt!

Nu ska jag dock gå och läsa lite grand. Avslutningsvis vill jag ge ut bonuspoäng:

1. Min syster och hennes sambo har en jättefin plaståtervinning. De återvinner definitivt inte allt, har jag märkt under mina dagar där, men det är en väldigt bra början. Heja! Jag har en belöning planerad...

2. Mamma får för den sjukt snygga förpackningen av skorporna. Briljansen överstegs enbart av skorpornas smak. MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.