10 oktober 2009

Genomgång vecka 4 och 5Jag har tagit en paus från allt ansvar i mitt liv de senaste två veckorna. Med andra ord har min stackars pappkasse i vardagsrummet svämmat över av icke-redovisad plast och min själ har dött lite grand varje gång jag sett det.

Idag har jag varit inne i staden och gått på marknad. Ingenting plastigt smög sig ned i min tygkasse, men när jag köpte kokosbollar åt pappa (jag erkänner att jag åt en) så tvingade kvinnan i ståndet nästan på mig en plastpåse genom att inte fråga först och vara oerhört snabb. Jag orkade inte bråka men var fortfarande purken, så jag lade kartongen i min tygkasse och gav tillbaka plastpåsen. Det egentliga problemet jag har med händelsen var mest kvinnans reaktion på att jag inte ville ha plastpåsen. Hon såg jättearg ut och fnös, något som jag har svårt att förstå. Står man i stånd eller jobbar i affär bör man vara service-minded och inte fnysa åt kunder med speciella önskemål. Byt karriär, skulle jag vilja säga till henne.

I övrigt har jag inhandlat ganska mycket kläder på dessa två bloggfria veckor. Första gången var jag på dåligt humör, irriterad, grinig och ensam. Det är en dålig ursäkt, jag vet, men jag accepterade fortfarande plastpåsarna utan kommentar. Andra gången var jag med mamma och hon var på ett hetsigt plastlöst humör (inspirerat av undertecknad, skulle jag tro) och praktiskt taget tvingade expediterna att äta upp den plast de tänkte ge oss.

Jag har slängt väldigt mycket plast också. Det låter hemskt när jag väl erkänner det, men under en sådan här trött period tänker jag inte ställa mig och skölja ur och diska plast som har innehållit exempelvis fryst mat. Nu har jag väldigt lite fryst som är paketerat i engångsplast, så förhoppningsvis blir det mindre slöseri och slarv från min sida i framtiden.

Mitt

1. Plast från jobb
Som tidigare nämnt handlar detta om mer än en plastbit, men jobb är jobb för mig.

2. Plastlapp från ett par jeans från FREE|QUENT
Lappen informerar om att jag inte ska sätta mig i mammas vita soffa om jag inte vill dö en väldigt plågsam död.

3. En trasig engångsrakhyvel
Inte använd en enda gång innan den dog och gick sönder, utan uppenbar anledning. Hittad när jag rensade igenom en garderob.

4. Plastpåse som har innehållit citronsyra, från Santa Maria (#7)
Någon som vet huruvida det går att få tag på citronsyra och bakpulver i megaförpackningar? Känns tämligen onödigt att inte ens få 50 gram per plastpåse.

5. Plastpåse som har innehållit bikarbonat, från Santa Maria (#7)

6. Plastpåse som har innehållit brödkryddor, från Santa Maria (#7)

7. Trasigt bokomslagspapper

Jag har lite kvar på rullen, någon som vill ha? Grönt och gult finns genomskinligt och rosa icke-transparant.

8. Plastomslag från tre stycken tvåpack med pappkartonger från IKEA (#4)
Varför dessa var inplastade kan man ju fråga sig. Anledningen till att jag införskaffade dem var att förenkla min källsortering och plastprojektet (ironiskt, eller hur).

9. Spiralryggen i en gammal kalender
Jag har ingen aning om hur jag ska ta loss denna från övriga kalendern... Jag får ta fram de tuffa verktygen och göra detta när jag är på hemskt dåligt humör.

10. Gammalt CSN-kort
Jag vet inte vad jag ska göra med detta. Det finns inga studentrabatter som jag har användning för och de insisterar på att skicka ut ett nytt varje år. Varför inte bara ge ut ett som räcker i tre år? Hur många börjar på gymnasiet bara för att få CSN-kortet och därefter subtilt hoppar av och nyttjar McDonald's-rabatten varje dag? Tvivlar på att de skulle förlora ekonomiskt på att skicka ETT kort.

11. Plast från två tepåsar, Friggs green chai
Ekologiskt, utan aromer eller övriga tillsatser, utan yttre plastomslag. "Vad bra", tänkte jag och öppnade förpackningen. Varenda tepåse har varsin liten plastpåse. "Gahhhhhhgrrrraaa", tänkte jag.

12. Tre plastfönster från kuvert
Tack CSN och SEB, jag uppskattar att ni underminerarar mina försök att uppnå en plastlös livsstil. Misstänker att pappa slänger de kuvert med plastfönster som addresseras till honom i pappersåtervinningen. Om jag har uppfattat saker rätt så kan det kontaminera och förstöra kvaliteten på det återvunna materialet. Kräver mer undersökning och noggrannare källsortering.

13. Tejp från IKEA
Galgar i trä som hölls ihop med tejp av plast. Om jag inte har missuppfattat någonting så finns det papperstejp. Ska undersöka och kanske informera IKEA om detta.

14. En plastpåse från min syster
Hon fraktade en burk inlagda rödbetor (hemgjort och odlad hos hennes sambos föräldrar!) i denna och erbjöd sig att ta tillbaka den. Tyvärr hade jag inte knutit upp den när jag tog ur burken, utan slitit upp den...

15. Lock från två kryddburkar
Gammal grillkrydda som stått övergiven i skafferiet i mer än ett år. Kryddan innehåller smakförstärkare och är dessutom äcklig. Samt någon annan krydda.

16. Två doseringsgrejer från kryddburkar

17. Bit från en kryddpåse

18. Två påsar kattmat, Royal Canin, 10 kg

Det är inte så att katten äter supermycket två veckor om året och aldrig annars, utan den tidigare påsen tog slut och när jag införskaffade en ny fick jag en metalltunna (med plastlock) med för bättre förvaring. Därför är det två tomma påsar i redovisningen nu.

19. Ett lock från en förpackning Bregott
Från vecka 1 egentligen.

20. Plast från ekologisk fetaost

21. En förpackning chilifruktPappas

1. Sex brödpåsar (#4)

Har under min lata period alltså inte orkat baka bröd. Måste ringa mamma och be om ett recept för grötbröd. Jag börjar tröttna enormt på kikärtsbröd, speciellt eftersom resultatet av gårdagens bakning blev smått suspekt.

Märks det förresten att min pappa inte äter middag, han äter bröd? Dålig matvana nr 1.

2. Plastförpackning från pocketklubben.se
Det låter lite på pappa som om han är på väg att avbeställa denna prenumeration, men jag garanterar ingenting eftersom det inte är mitt val.

3. Lock från en lätt&lagom-förpackning
Detta är x antal veckor gammalt. Jag misstänker att det hör hemma i genomgången för vecka 1.

4. En fruktpåse
Jag har börjat att ta med dessa tillbaka till affären och återanvända dem. Frukten vi köper är inte kladdig på något sätt, så jag struntar till och med i att diska dem. Jag sköljer ändå alltid av frukt innan jag äter den. Allt detta är dock bara ett mellanspel tills jag får igång symaskinen och fixar nätpåsar. Jag funderar på att sy för hand eftersom jag är så ivrig och symaskinen tycks hata mig...

5. En gammal diskborste
Plastlöst alternativ?

6. En förpackning EuroShopper-makaroner (#5)
Dålig matvana nr 2, men smått förståelig i och med att vi har varit dåliga på att göra i ordning matlådor. Förhoppningsvis är vi på G gällande detta.

7. Plast från ett cigarettpaket

8. Mystisk plast från knivset (antagligen #6)

Nya knivar!!! Jag är en exalterad köksperson. Inte ett inköp utan en present från Bosch.

9. Skyddsplast från fem knivar

10. Plast från rakningsgel


Som min syster ifrågasatte i mitt förra inlägg: Vad är det för siffror i parentes???????????????????

Svaret är inte speciellt enkelt. Det handlar om plastens byggnadsstenar och sammansättning. Kort sagt vilken sorts plast det är. Detta är nödvändigt eftersom viss plast anses av de insatta (läs: inte jag, eftersom jag inte kan någonting) som mer farlig och mer benägen att "läcka" konstiga kemikalier ut i omgivningen. Där omgivningen kanske är din morotssoppa, din sallad, din entrecote, ditt flaskvatten som skall komma från en källa i bergen men i hemlighet håller sämre kvalitet än kranvatten. Ta det lugnt, få inte panik över dessa gifter och den potentiella faran, men behåll ändå detta i bakhuvudet. Som om mycket annat kan jag som privatperson inte garantera eller bevisa någonting, men det skulle inte förvåna mig om vissa plastsorter är allt annat än säkra. Bekväma, kanske, men i längden anser jag plastlivsstilen som ohållbar.

Än så länge har jag inte undersökt vilka sorters plast som anses mer farliga än andra. PVC (#3) vet jag anses vara roten ur all ondska och innehåller en massa saker som jag inte förstår. Ännu. Jag ska ge mig in på detta när jag orkar och har lust. Sen, med andra ord. Sen.

När det gäller plastkonsumtionen dessa två veckor är maten den uppenbara boven. Men hur äter man egentligen plastfritt? Är det någon över huvud taget som har ett förslag? Min själ gråter varje gång jag går in i frukt- och grönsaksavdelningen på ICA och praktiskt taget allting är inplastat.

Pappa har genererat 7,5 plastprodukter / vecka medan jag toppar stygglistan med 14,5 plastprodukter / vecka.

FULLKOMLIGT VANSINNIGT. Jag förstår inte var all plast kommer ifrån och det känns överväldigande. Förhoppningsvis börjar detta minska om ett par månader när jag har kommit in i vanan att köpa plastfritt.

Här har jag lagt in ett skitsnyggt diagram som ser ganska dumt ut med enbart en informationspunkt inlagd. Äh, vem bryr sig. Det kommer att utvecklas under årens gång. Under september gjorde jag och pappa tillsammans av med 111 plastsaker, om jag inte har räknat dåligt.

6 kommentarer:

 1. Det var gott med brända mandlar, funderar lite på hur mycket plast jag köper... jag köper ju inte så mycket så jag kanske är riktigt duktig.

  SvaraRadera
 2. Åhfan. Hejaheja dig!! Du får lära mig det där, tycker jag. :D

  Vill du veta en läskig sak? Vi har inte en enda källsorteringsplats närmare än.. ja, låt oss säga fem mil. Minst. Tror att det är längre.

  SvaraRadera
 3. _(^,^)_: <-- haha

  Det verkar som om du inhandlar minimalt med saker, så antagligen är du mycket bättre än vad jag är med tanke på att jag basar över matinköp. Om man å andra sidan drar bort matinköpen från min lista så är jag nog ganska duktig. Tror du att din familj toppar 111 plastsaker på en månad? :p

  SvaraRadera
 4. Mel:

  Låter som om du bor i skogen om du inte har en återvinningsstation närmare än så. Min närmaste hör till mitt lägenhetskomplex och ligger cirka 100 meter från där jag är just nu. Det är väldigt praktiskt, annars får man nog planera lite.

  Hur löser ni avståndsfrågan? Källsorterar ni inte alls eller tar ni er den sträckan?

  SvaraRadera
 5. Hahahha, jag gillar att jag låter som världens snällaste och husligaste människa:P

  plommonmarmeladen var AWESOME!!

  SvaraRadera
 6. Hmm, jag HAR faktiskt sorterat de sista två veckorna, FAST du inte varit hos mig!

  Inte heller har jag tvingat någon att äta plast, har dock haft lust att tvinga några till att äta sk....t *grimas* så får inte vuxna säga *LOL*

  Snyggt jobbat bruden!
  Mama

  SvaraRadera