26 oktober 2009

Bilder och förpackningsfunderingar

Idag träffade jag några vänner och engagerade mig i en ätartävling. Personligen var jag inte med, men jag inhandlade ett paket chokladfingrar och ett paket övriga kakor. Jag var med på ett hörn (ett riktigt stort hörn) när det gällde att äta upp dessa också. Känner mig inte ett dugg skyldig över detta utan skyller helt öppet på mina vänners dåliga inflytande och min dåliga planering. Hade jag tänkt i förväg hade jag naturligtvis bakat någonting gott åt oss.

Apropå sötsug och hemska matvanor så köpte min mor och jag en chokladkaka för någon vecka sedan. Jag gick igenom tonvis med innehållsförteckningar för att hitta någonting utan aromer eller dylikt fusk, och fann till slut Anthon Bergs rättvisemärkta 72 %. Den var riktigt god, trots att jag nog allt är en 60 %-are i själen.Mitt problem ligger i förpackningen. Se bild ovan. Vad består den av egentligen? Ytterförpackningen är av papper, men den inre förvirrar mig. Den prasslar som plast men böjer sig som metalloblat. Eftersom jag är som jag är bestämde jag mig för att skicka ett mejl till Anthon Berg. Efter några plågsamma ögonblick av särskrivningsterror på deras hemsida omdirigerades jag till ett formulär på den danska delen av hemsidan.

Mitt meddelande:

Hej. Eftersom jag inte talar danska hoppas jag desperat att detta når fram till någon som förstår vad jag skriver. Ett kontaktformulär på den svenska delen av hemsidan skulle inte sitta fel.

Jag visste inte direkt vilket "emne" jag skulle ge detta då inget riktigt passade. Min fråga gäller förpackningen som era chokladkakor kommer i. Mig veterligen finns det ingen information om källsortering tryckt på förpackningen, och detta har lett till viss förvirring. Består den inre förpackningen av plast- eller metalloblat? Hur källsorteras den?


Vi får se hur de svarar! Alternativt OM de svarar. Jag har märkt att många stora företag är dåliga på konsumentkontakt. Apropå så smyger jag in en bild på plasten från CDON.com, en bild till den förra genomgången och en bild på bikarbonaten. De två första i respektive inlägg nedan, och bikarbonaten här:Jag kan informera allmänheten om att sådana påsar ibland läcker. Det var inte en trevlig erfarenhet och därför hällde jag över innehållet i fyra matlådor. Dessa är i plast, jag vet, men införskaffades ett tag innan plastprojektet började. Mentalt rör jag mig långsamt mot att acceptera matlådor i rostfritt stål, men än så länge är jag tveksam.

Priset per påse, med moms och lite till som pappa adderade för att bagaren gjorde sig besvär, landade på 100 kronor. Detta ger (för de som inte tar 100/2 i huvudet) ett pris på 50 kr/kg. Om man köper ett kg bikarbonat i vanliga påsar, 40 gram à 6,50 kr, så blir priset 162,50 kr/kg. Det går att vara snål och "grön" samtidigt som man konsumerar lika stora kvantiteter som förut, bara man ändrar metoden lite grand.

2 kommentarer:

  1. Mmm choklad, men det ska ju vara 72%... 60 är för sockerknarkare... :D
    Jag kom precis hem från min bror, en vecka utan internet. Istället har jag roat mig med att slita bort Skånemejeriers JÄV'A plastkorkar från deras mjölkpaket. Här håller jag med dig till 110% det är så onödigt!!!

    SvaraRadera
  2. HAHA det låter som något jag också skulle göra. Jag hatar sådana där plastkorkar på tetraförpackningar!!!

    ... och jag erkänner att jag gillar socker. *tjock*

    SvaraRadera