22 februari 2011

Frösäsong

Jag har köpt fröer från två olika nätbaserade fröhandlar i år.

Impecta skickar när man ber om det nästan helt utan plast, bara förpackningstejp. Jag är inte säker på hur de skickar ut frön annars. Deras katalog skickas ut automatiskt till tidigare kunder och är inslagen i plast. Alla frösorter som finns i katalogen (och några till!) finns tillgängliga i deras onlineshop. För en i stort plastlös fröupplevelse - säg nej till katalogen.

Jennys frön och sånt skickar antagligen vanligtvis i kuvert isolerade med bubbelplast. På min beställningsorder stod det nämligen OBS! Inget bubbelplastkuvert! Med andra ord går det fantastiskt bra att be om plastlöst emballage.

Nu inser jag att bland annat jord oundvikligen kommer i plastsäckar och jag har själv inhandlat ett antal sådana för mitt stora inomhusprojekt med ätliga grödor, och att det kan kännas tröstlöst att säga nej till en sådan här liten mängd plast när odlingsprojekten i övrigt innebär så stora mängder. Men! Oavsett hur lite varje människas plastkonsumtion minskar med kommer det med all säkerhet att betyda någonting.

Om vi ponerar att plasten i ett bubbelplastkuvert väger 1 gram och alla Sveriges nio miljoner invånare säger nej till ett enda sådant innebär det 9 ton sparad plast. Tänk på det ni!

6 kommentarer:

 1. Jag är så imponerad av dig och att du lyckas få saker att gro :( Själv dödar jag typ plastväxter...

  SvaraRadera
 2. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article8604764.ab

  SvaraRadera
 3. Jag brukar hata folk som säger "om alla gör lite blir det mycket", men att ett kuvert skulle spara in nio ton plast är jäkligt imponerande!

  SvaraRadera
 4. Li: Hahahahha nyckeln när man ska få något att gro är tålamod tror jag. Av vilket jag icke besitter något. Det är helt fruktansvärt hur ofta jag står och flåsar ned på mina odlingar och önskar att de skulle växa lite snabbare... bara lite...

  SvaraRadera
 5. Magnus af Frodenkvist (srsly? ;)): Oj, vad läskigt! Detta kräver lite mer research.

  SvaraRadera
 6. Elli: Jag också, vanligtvis. Men när jag räknade ut det där (hm, väldans svår matematik alltså) blev jag lite förvånad. Jisses.

  Mest avskyr jag sådana uttryck för att jag tror att det krävs att alla gör mycket, haha. Men lite är alltid bättre än inget.

  SvaraRadera