16 februari 2011

Disk

Vi har ingen diskmaskin, utan vi diskar allting för hand. Som plastlöst substitut för en diskborste har jag införskaffat en luffasvamp för dryga 40 kr på Astrid & Aporna i Malmö. Förpackningen bestod av en liten pappersbit, den som syns nedan.

Jag tycker att det är viktigt att poängtera att vanliga diskborstar i Sverige inte i praktiken är återvinningsbara, även om plasttypen i teorin är lämpad för återvinning. En diskborste är ingen förpackning, och det är sorgligt nog det som avgör. Det rekommenderas att diskborstar slängs i hushållsavfallet.

I stället för flytande diskmedel som kommer i plastflaska använder vi oss av en handtvål. Jag hittade detta tips på bloggen My Plastic-Free Life (fd Fake Plastic Fish som jag har länkat ett antal gånger tidigare), som refererade till det här inlägget på en blogg vid namn Life Less Plastic.

Jag blöter ned min luffasvamp och gnuggar den mot tvålen mellan varje eller varannan sak jag diskar. Det löddrar lite grand, men inte lika mycket som vanligt diskmedel. Jag upplever att disken blir lika ren som med vanligt diskmedel, förutsatt att disken från början var normalt nedsmutsad. Ugnsformar och dylikt brukar jag antingen skålla med vatten från vattenkokaren eller låta stå i blöt i några timmar innan jag diskar. Saker som är kraftigt fettiga (ungefär som när man gjort kryddsmör eller majonnäs) går att skålla på samma sätt. Om detta inte fungerar eller om jag är förargligt lat brukar jag använda mig av vanligt diskmedel från en flaska som någon av mina föräldrar köpte under ett oövervakat ögonblick (skrivet med kärlek. jag önskar ej få förtvivlade och/eller bittra telefonsamtal från mina föräldrar nu!).

Förutom att jag nu diskar helt plastlöst tillkommer den positiva aspekten att tvålen inte luktar någonting. När det har gått lång tid sedan jag använt det vanliga diskmedlet och jag öppnar den flaskan baxnar jag. Jag tycker att det är jobbigt att andas in den tydligt syntetiska odören doften.

Märks det för övrigt att jag förvirrar mig själv när jag blandar jag och vi här på bloggen? Jag kan i alla fall konstatera att jag och min sambo diskar förhållandevis lika. Jesper använder dock en diskborste som vi köpte innan jag hittade luffasvampen men har gått med på att använda luffasvampen efter att diskborsten är utsliten. Det enda han föredrar med diskborsten är, så som jag har uppfattat det, att det går att hålla lite längre bort från själva disken och inte behöva vidröra någonting blött och/eller geggigt.

Sammanfattningsvis går det att diska med en luffasvamp precis som man skulle diska med en syntetisk svamp. Jag har inte testat att använda en luffasvamp för att göra rent på andra sätt än att diska, men jag kommer att göra det direkt då de syntetiska svamparna som finns i mitt städskåp är använda (återigen ett oövervakat inköp av besökande föräldrar :)).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar