05 april 2010

Föreläsning på Montessoriskolan (och glänsande nya saker)

Jag tycker att det är dags för en utvärdering. Tisdagen den 30 mars besökte jag Montessoriskolan i min kommun för att prata lite om plast och livsstilen jag har anammat under det senaste halvåret (!) som jag hållit på med detta projekt. Tyvärr var jag ganska dåligt förberedd och glömde att ta upp ganska mycket viktigt, samt att jag mest pratade om livsstilen och inte så mycket om själva plasten. Förhoppningsvis var min publik inte alltför uttråkad, men det tror jag heller inte. Det var ungefär 25 elever i åldrarna 12-16 år, min projekthandledare och några lärare på skolan som lyssnade på mig. Ingen såg direkt arg eller sömning ut, och jag fick snälla kommentarer av en tjej efteråt.

Samt att åtminstone sex personer använde google för att söka efter termen "plastprojektet" den tisdagen och följande onsdag. Jag visade upp bloggen för åhörarna, men poängterade inte adressen speciellt, så jag tror att detta är de som hittade hit. Det skulle vara roligt om någon av dem blev intreserade av detta som mer än en del av Miljöveckan på skolan, men faktumet att de över huvud taget sökte sig hit ser jag som väldigt bra och smickrande.

Förutom denna föreläsning så märks det på andra sätt att projektarbetet är inne på sluttampen numera. Jag börjar bli ganska stressad och ska i dagarna börja författa en sammanfattning av mina efterforskningar och slutsatser. Detta kommer att resultera i ett litet häfte med allmännyttig information om plast och hur man kan undvika materialet. Det är inte riktigt spikat ännu hur jag och min projekthandledare ska hantera häftet, men det verkar än så länge som att det skall skickas till tryckeriet. Åtminstone jag och min mamma vill ha en snygg variant av häftet, och vill någon annan ha kommer jag att göra det tillgängligt i utbyte mot produktionskostnaden. Jag vill nämligen inte gå minus på grund av detta projekt, men det är heller inte i vinstsyfte.
Gällande glänsande nya saker syns min nya linjal ovan. Chalmers tekniska högskola hade öppet hus samtidigt som jag var nere i Göteborg och besökte GU, och Michael besökte dem. Han bad snällt och fick då denna linjal i metall. I handeln har jag aldrig sett linjaler i annat än plast, dock. Jag vet att det någonstans bör finnas i trä då min skola bland annat har sådana och jag har sett trälinjaler lite överallt.

När det gäller material vet jag att linjalen är i metall, men där tar min kunskap slut. Antagligen aluminium, med tanke på att den är väldigt lätt. Vilket material eller vilken process som har gett upphov till den blåa färgen vet jag heller inte. Möjligt område att utföra utforskningar inom.

I förra inlägget nämnde jag en vattenflaska i aluminium som jag sett på finlandsfärjan (Viking Line, färja Galaxy, i en liten shop på plan fem tror jag). Det kliar ganska absurt mycket i mina fingrar efter en dylik produkt, speciellt nu när det snart blir varmare och jag vill kunna bära med mig dryck utomhus. Jag har ett antal PET-flaskor hemma som jag har fått från andra (köper själv inte läskedrycker), men jag vill helst inte återanvända dessa med tanke på att PET-flaskor avger en viss mängd BPA till innehållet vid varje användande.

Den stora frågan vid denna tidpunkt är egentligen om den ljusblå eller den mörkblå är den som mest matchar min linjal... Dessutom undrar jag vilket material korken är i. Det står ingenstans där jag har läst och jag börjar bli frustrerad. Det ser ut som att även den är av metall, men jag har lärt mig att man aldrig kan vara säker. Beläggningen på insidan lär vara vattenbaserat enligt internetkällor, men jag är lite osäker på det med.

Bilderna porträtterar vattenflaskor i aluminium från märket Sigg, med volymen 0,6 liter och är från Adisgladis.se, webshopen jag tänkte beställa ifrån. Jag ska komma ihåg att poängtera att jag vill att flaskan ska skickas till mig i plastlöst emballage.

3 kommentarer:

 1. Kul att det gick bra på skolan!

  Pappa höll på att trilla ihop när jag sa att det var ok att kasta plast i vanliga papperskorgen här:P
  Detska det dock bli ändring på så fort jag kommit på något bra ställe att lägga plasten på!

  Du borde ringa mig!!

  SvaraRadera
 2. Hahahaha pappa, ja. Tror att han har vant sig vid min diktatoriska inställning till sopsortering. Måste ha varit paradiset att vara hemma hos dig ett tag.

  Ja, det borde jag. Kan göra det strax! Eller. Nu jobbar du ju. Äh, det dröjer ett tag. Ska bort ikväll.

  SvaraRadera
 3. hahahha, tydligen, han sa att han inte sovit så bra på evigheter, så du kanske är för elak mot honom?:P

  tw, vad sorterar man frigolit som?

  SvaraRadera