01 februari 2010

Redovisning: Vecka 20, 10 plastartiklar

Min vän Michael beställde lite grejer från Internet (från vilken hemsida har jag glömt) och skämtsamt bad jag honom att skriva att han inte ville ha plast i sändningen. Jag trodde inte att han skulle göra det. Men det gjorde han! Jag blev imponerad.

När beställningen väl kom var den enda petroleumbaserade grejen tejp. Detta trots att han beställde varor av glas. Ett bevis på att glasburkar klarar av postens hantering förpackade enbart i papp. Jag blir glad inombords.

Själv har jag beställt från Ellos och de levererar alla klädesplagg i separata plastpåsar. Jag bad mamma skicka tillbaka dem, men jag vet inte om hon gjorde det. Ska komponera ett lagom ifrågasättande brev till dem och skicka tillbaka med de onödiga plastpåsarna.

Mitt

1) En trasig stiftpenna

Finns det stiftpennor som inte innehåller någon plast över huvud taget? Jag har en i metall, men röret inuti och säkerligen någon mer detalj är i plast.

2) Ett trasigt fodral för linjaler, Sagitta
Gud vad roligt det skulle vara om min syster spontant sydde ett pennfodral till mig som klarade av linjaler av längden 20 cm. Riktigt roligt och trevligt, skulle det vara. Med dragkedja av metall.

3) Plast från broccoli, Ekolådan
Jag älskar Ekolådan och jag tänker inte sluta!!! 210 kr för ungefär fyra kg frukt och grönt betalar vi (pappa). Lilla mixlådan. Vi har så att den kommer varannan vecka, funderar nästan på att byta till varje. Jag älskar ekologiska grönsaker. Fast jag gråter lite över att broccolin är inplastad. Eventuellt att jag mejlar dem och ifrågasätter, men jag tror att det handlar om uttorkning. Den torkar ganska snabbt även i plast.

4) Plast från batteriförpackning
Förstår inte riktigt varför alkaliska batterier kan komma i pappförpackning medan uppladdningsbara alla gånger jag har sett dem kommer i plast. Snart har vi nog bytt ut alla batterier i hushållet mot uppladdningsbara dock.

Pappas

1) En påse snabbmakaroner, EuroShopper (#4)

2) Plast från en limpa cigaretter

3) Två avlånga plastpåsar

Från paraplyer.

4) Ett tvådelat förpackningsset

Från en batteriladdare för bilbatterier. Bilen krånglar... Bilar är stora plastgrejer. Usch. Jag undrar hur mycket plast det är på min cykel.

Detta resulterar i 4 plastartiklar / vecka för mig och 6 plastartiklar / vecka för pappa. Ganska bra resultat, tycker jag. Förhoppningsvis kan vi hålla mängden plastavfall på denna nivå eller lägre.

Till nästa vecka är en badrumsrensning av episka proportioner inplanerad, dock, så mitt plastavfall kommer att bli högre än denna vecka.

Någonting som jag tycker är roligt och spännande är att pappas och mitt totala plastavfall under månaden januari är lägre än pappas eget plastavfall i september 2009. Det går framåt. Kalasbra!

Apropå ingenting: Är jag hemskt uppmärksamhetssökande om jag säger att min själ gråter lite av att inte få kommentarer på blogginläggen? Antagligen. Materialistisk är jag också. Det är lite jobbigt med Plastprojektet just på grund av dessa anledningar. Lite till också, förstås, men främst de här två.

Plastprojektet innebär en oerhörd omställning för mig. Jag måste övergå från att vara hobbymedveten till att slutligen bli totalt medveten. Om allt, känns det nästan som. Jag vet att lösningen på nästan alla problem är små steg och tålamod som leder till förändrade rutiner. Men just rutiner har alltid varit svårt för mig. Det konstiga är att jag har svårt att hålla dem fastän jag mått som allra bäst när jag väl har lyckats ett tag.

Oavsett är det dags för ytterligare en omställning. Februari månad innebär Buy Nothing Month. Lite dramatiskt namn, antar jag, med tanke på att vissa saker är tillåtna. Nödvändigheter och lite till. Poängen är alltså att tänka på, analysera och förhoppningsvis senare minska sin konsumism. Detta är relevant för bloggen och projektet i och med att mindre nya grejer = mindre plast. Vi får se hur det går. Ska beställa frön idag för odlingssäsongen, men hoppas att detta kan förklaras genom att jag inte kommer att köpa några färska kryddor i plastförpackning på hela året. Förlåt för min oerhörda konsumtionsvana.

Jag vet inte om jag har någon poäng med det här. Mest vill jag uppvisa att jag inte är en mirakelmänniska som kan hantera den här omställningen utan vidare. Det är jobbigt, väldigt jobbigt. Men det är roligt också. Roligt, upplysande och spännande. Dessutom leder det till mindre miljömässig påverkan från min sida, ett gladare sinne i och med förstnämnda och så småningom bättre vanor. Bättre... livsstil. Jag siktar på att bli harmonisk. Tänker köra ett yogapass idag och kanske tänka lite. Faktiskt.

6 kommentarer:

 1. Antingen så är yoga riktigt bra eller så var det placebo/ljusare på morgonen, då jag förra våren googlade på lite yoga och körde lite på kvällarna innan jag lade mig. Och fick resultatet att jag var piggare på morgonen, kanske ska börja med det igen XD.

  SvaraRadera
 2. Hahaha, jag kommenterar ju en massa!:P

  jag orkar inte köpa dragkedjor, har klippt till en brösthög kjol som bara behöver dragkadja för att färdigställas:(, så inget fodral isf, men om du vill ha med knappar så:P

  Vi kanske köper hus i Februari, failar vi totalt då?:P
  Men du kan få låna lite av mitt växthus då^^(vi har lagt ett bud på ett hus, om du missat det:P)

  vad köpte du från Ellos? Gief bilder!

  JAg är trött och uttråkad på jobbet:(

  btw; vad hände med barnängen?

  SvaraRadera
 3. btw så har du inte alls redovisat påsarna ni kastar sopor i!!!

  SvaraRadera
 4. Jag brukade yoga lite på morgonen förut... lite piggare blev man!

  Mest kommenterar jag för att du ska bli glaaad. Jag gillar din blogg och ditt projekt! :D

  SvaraRadera
 5. Fröken Lindberg2 februari 2010 22:11

  Jag tycker det är roligt att läsa din blogg :) och den har fått mig att tänka efter lite mer i vardagen om än inte att göra så mycket än...
  Har själv tänkt försöka mig på "Buy Nothing Month" men redan misslyckats... men en macka på hela månaden är väl inte heller så farligt? ^^

  SvaraRadera
 6. Jag läser också!

  Jag tycker väl om den för att det här är något som alla borde göra, som jag borde göra, men som väldigt få skulle klara. Go You!

  SvaraRadera