30 april 2011

Plastfri och naturlig after sun-kräm

Jag har kommit lite längre än halvvägs in i mitt tre veckor långa, härliga, påsklov. Med vädret som råder här i Skåne har jag märkt att det finns ett behov av en after sun-kräm, speciellt för de som liknar mig och alltid glömmer bort solskyddskräm. Jag använder rent sheasmör, kallpressat och oraffinerat, som luktar härligt nötigt. Smörjer in mig med det direkt när den brännande känslan dyker upp och jag tycker att det gör huden både mjukare och mindre öm.





Om jag ska vara helt ärlig ser det lite grand ut som vaniljkräm, fluffig och god. Smakar inte sådant dock, jag garanterar det. 128 kr betalade jag, hos Morot & Annat.

Förövrigt har Morot & Anant börjat med plastfönster hos sina papperspåsar till lösvikt, det är absolut dags att fixa tunna små tygpåsar till lösviktsvaror.

Det har blivit väldigt korta inlägg på sistone men jag har åtminstone hittat en rutin som jag tror passar. Ett inlägg varje lördag, klockan 15:00. Lite tråkigt förutsägbart kanske men det känns skönt att inte vara stressad. Någon gång i framtiden kommer ett inlägg av nästan episk längd där jag redovisar min och min sambos plastkonsumtion det här året (!). Jag kategoriserar plast i vad som känns som timtal varje vecka och har ännu inte riktigt kommit ifatt. Å andra, lite gladare, sidan har jag hittat ett bättre system för kategorisering som jag kommer att börja använda direkt jag är klar med denna sortering, vilket förhoppningsvis kommer att resultera i lite mindre förseningar.

23 april 2011

Dold plast - ICAs soltorkade tomater

Blev negativt överraskad när jag öppnade en burk med soltorkade tomater från ICA för några veckor sedan. Precis innanför locket låg en rund plastbit med okänd funktion. Jag har aldrig sett en sådan i andra märkens burkar. Vad kan meningen vara?



Får köpa andra märken hädanefter helt enkelt.

16 april 2011

Tandborstar med mindre plast

Jag har hittat en manuell tandborste där man enbart byter ut huvudet. Om man byter tandborste varje månad, ser plastkonsumtionen ut lite grand som nedan.

Som jämförelse har jag antagit att man vanligtvis köper sexpack med TePe-tandborstar, standard som man kan köpa på vilket apotek som helst. Mina gamla favoriter om jag ska vara helt ärlig, det var därför jag hade några hemma.



Tandborsten jag använder kommer från Proxident och går att beställa antingen från deras hemsida här eller från ditt närmsta apotek (finns ej i originalsortimentet vad jag har märkt).

Jag har beställt från hemsidan en gång och bad om plastlöst emballage. Fick tandborstarna hemskickade i ett bubbelplastkuvert... Med andra ord gick det inte speciellt bra. Måste poängtera att det är svårt att lyssna så lite på sina kunder som de gjorde... Men! Tandborstarna är sköna och jag tycker om att det blir en påtaglig skillnad i plastkonsumtionen, ungefär 100 gram plast per år, utan att bli dyrare än normalt. Detta är tvärtom billigare!

Den som ber snällast kan till och med få en tandborste i present av mig. Jag har en röd och vit men det finns svarta tandborstar också, för de riktigt fräsiga.

09 april 2011

Plastfria ekologiska sängkläder

I Sydsvenskan 2011-04-01 stod det om hur medelsvensken konsumerar ungefär 15 kg textil per år just nu, både kläder och hemtextil inräknat. Artikeln återfinns på nätet här. Vatten- och kemikalieåtgången för att producera dessa textilier är enorm - 8000 liter vatten respektive 2,7 kg kemikalier, allt för att ett endaste kg textil ska kunna produceras.

För att minska en av dessa negativa miljöfaktorer, kemikalieanvändningen, kan man köpa ekologiskt. Extra bonus om emballaget är plastlöst också, som för sängkläderna jag köpte häromdagen.



Jag köpte ett set sängkläder från Granit, ett påslakan och ett örngott, som totalt kostade 499 kr. Ekologiskt och fint, med färger godkända av Öko-tex och i 100% bomull. Fantastiskt mjukt kan jag avslöja också.

02 april 2011

Gödning

När jag vattnar mina blommor brukar jag använda lite gödningsmedel, bara för att få fjutt på det hela. Eftersom jag inte vill använda någonting syntetiskt eller som kommer i en plastförpackning har jag vänt mig till brännässlor. Jag en stor fet hink fylld med vatten och lite torkade brännässlor som jag låter stå i några dagar. Tills vattnet tar slut helt enkelt. Då brukar jag byta brännässlor.

Om man vill ha omedelbar verkan går det att skålla torkade brännässlor och sedan låta vattnet svalna till lämplig temperatur för växterna.



Jag använder en plasthink eftersom jag har fått den och den annars skulle slängas. Tänk på att ha handskar om ni ska plocka brännässlor. Jag hade inte det förra våren och det gjorde ont. Väldigt ont.