12 juli 2010

Redovisning vecka 44

Josefine
En förpackning från en hårborste i trä och naturborst

Väldigt fin studentpresent från mamma, tyvärr skickades den i en förpackning som är av blandat material, plast och papper.

Omslag från en rulle sytråd
Jag fick ett sykit av Henny i studentpresent och öppnade den första rullen på torsdagen, för att laga pappas shorts.

Ett glasspapper
Jag fick glass av Skogsindustrierna på Gotland under Almedalsveckan. Detta för att jag lyssnade på ett föredrag om produktförpackningar. Kommer att analysera detta snart, tror jag. Kan i förväg säga att det märktes sorgligt mycket att föredraget inte var oberoende, utan sponsrades av Skogsindustrierna och Tetra Pak. Hade varit roligt med ett föredrag jag kunnat ta helt på allvar.

Jag tackade i övrigt nej till vatten i tetraförpackning, men jag vet inte vad som hände när de räckte ut glassen... jag tog den... jag åt den... Var inte ens god.

07 juli 2010

KILL IT WITH FIRE


Vincent the CAT avrättar plast, inte med eld, men med rå styrka i muskler och käke. Ignorera att jag inte gillar när han äter på plast (trots att plasten i videoklippet är stärkelsebaserad) och uttrycker det med ovanligt manlig röst.

Detta inlägg var delvis färdigskrivet i tid söndag 4/7, men den dagen åkte jag tillsammans med majoriteten av min pojkväns familj till Gotland. Väldigt tidigt. En ny erfarenhet säger mig att jag inte är sugen på att låna dator och långsamt mobilt Internet för att blogga när jag har gått upp klockan 04.30 på morgonen. Inte. Sugen. Nu är jag dock hemma, och här kommer redovisningen för 43 veckan av plastprojektet.

I övrigt funderar jag på att göra om redovisningarna till en gång i månaden istället för att desperat försöka vara disciplinerad nog att redovisa en gång i veckan. Å andra sidan känns det lite tråkigt... Jag måste tänka på det.

Josefine
Omslagsplast från ett underlakan

Omslagsplast från ett påslakan/örngott-set

Omslagsplast från två smörgåsar

På tisdagen åkte jag till IKEA i Kungens kurva tillsammans med min pojkväns familj, där vi åt lunch. Jag är inte medveten om hur situationen med plast i denna matsal är i vanliga fall, men just nu höll de på att bygga om diskutrymmet och nyttjade därmed engångsartiklar till så mycket som möjligt. Min smörgås var inlindad i mjukplast, som jag desperat hoppas inte innehöll PVC...

I dag åt jag lunch på gotlandsfärjan och det alternativ med minst plast var ytterligare en smörgås med förhoppningsvis-ej-PVC-omslag.

Ett sugrör
Jag drack apelsinjuice, Bravo, i tetraförpackning till min PVC-smörgås på gotlandsfärjan. Den uppenbara lösningen är att ta med egen mat, vilket kräver planeringsförmåga, planeringsförmåga och planeringsförmåga. Jag ska jobba på detta, men det är svårt eftersom det kräver, ni vet, planeringsförmåga. Något som jag inte har uppvisat speciellt mycket av än så länge. Men snart.

Två plastsnören
Jag fick en söt tygkasse med igelkottar och, tyvärr, texten GOTLAND på av min pojkväns mamma. Ja, jag har gjort tygkassar till en accessoar. Överkonsumtion är aldrig miljövänligt. Fy på mig. Men. Om jag inte använde tygkassar som accessoarer skulle jag köpa billiga och äckliga plastörhängen eller dylikt en masse. Något måste jag få.

I alla fall satt prislappen fast med ett litet snöre i plast. Detsamma på badkläderna jag köpte, vars själva "tyg" självfallet är någon skum plastig blandning. Även spännet på bikini-BH:n var av plast. Jag vet inte riktigt varför jag köpte den, blir bara irriterad när jag tänker på bikinin.

7 saker för mig denna vecka. Plaståtervinningen är fortfarande inte tömd och svämmar därmed över, är osäker på vad pappa har konsumerat denna vecka. Skall fråga när han kommer hem.